U bent hier
​10 tips voor veilige feestdagen met de kinderen

Wist je dat de grootste groep slachtoffers van brandwonden kinderen zijn tussen 0 en 4 jaar? Voor al de eindejaarsperiode met veel drukte en feestjes is een periode met een groot risico op brandwonden. Wij geven 10 tips voor veilige eindejaarsfeesten met kinderen.

Uit de keuken

Geen kindjes in de keuken tijdens het koken. Een veiligheidshekje in de keukendeur voorkomt onverwacht bezoek van je peuter of kleuter. En je kunt de deur toch open laten.

Weg van kookvuur of fornuis

De kookpotten op het vuur zet je zoveel mogelijk achteraan. Stelen en grote handgrepen draai je naar binnen. Stoelen en krukjes blijven uit de buurt van het vuur. Een hekje rond het fornuis zorgt er voor dat pannen en potten niet van het vuur getrokken kunnen worden.

Liever geen tafelkleed

Beter geen tafelkleed gebruiken. Grijpgrage handjes kunnen het tafelkleed, met alles er op, van de tafel trekken. Placemats of ‘onderleggers’ kunnen de tafel ook mooi aankleden.

In het midden van de tafel

Hete vloeistoffen horen in het midden van de tafel. Dus ook je kop koffie of thee. Hete vloeistoffen horen niet op een lage salontafel waar kinderhandjes snel bij kunnen!

Snoeren weg

Elektriciteitssnoeren van bijvoorbeeld fonduetoestel, raclette of friteuse houd je uit de buurt van kinderen. Zorg er ook voor dat ze niet over de snoeren kunnen struikelen!

Open haard afschermen

Scherm je open haard af met een vuurbestendig scherm, dat je vast zet. Zo vermijd je dat er gloeiende kooltjes op vloer of tapijt komen. Je voorkomt zo ook dat de kinderen te dicht bij het vuur komen.

Uit de buurt van vuurwerk

De combinatie vuurwerk en kinderen is vragen om ongelukken. Vuurwerk is geen speelgoed. Ook niet voor grote mensen. Houd kinderen dus ver uit de buurt van de plek waar vuurwerk bewaard wordt. En ook van de plek waar het vuurwerk afgestoken wordt.

Voorzichtig met de kerstboom

Staat de kerstboom stabiel genoeg? Als je kind tegen de kerstboom zou botsen, mag de boom niet omvallen.

Opgepast met kaarsen

Houd kinderen ver van kaarsen en lucifers. Laat kinderen dus niet alleen met brandende kaarsen in de buurt. En steek nooit kaarsen op hun kamer aan!

Geen-kinderen-zone

Het klinkt een beetje hard, een zone verboden voor kinderen in je eigen huis. Maar als je grootse kookplannen hebt, is het toch beter voor hun veiligheid dat je hen uitlegt dat ze niet in de keuken mogen komen. Ook afspreken dat ze niet bij de open haard mogen spelen. Baken samen met hun de ‘no go’ zone af, bijvoorbeeld met gekleurde tape op de grond.

Toch brandwonden?

Gaat het ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch mis? Heeft je kind zich verbrand? Handel dan zo: "Eerst water. De rest komt later!" Koel de brandwonde met lauw water. Bij kleine kinderen beter niet met heel koud water koelen, want anders koelt het lichaampje van baby of peuter te fel af.

Is de brandwonde groter dan een hand? Rep je dan onmiddellijk naar het ziekenhuis of het brandwondencentrum. Of bel 112 voor de ziekenwagen aan huis.

Meer tips?

Lees:

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane