U bent hier
Sint Barbara - 4 december

Op vier december vieren we als brandweer onze beschermheilige, Sint Barbara. Dit jaar kan dat niet op dezelfde, feestelijke manier als andere jaren. Toch willen we deze bijzondere dag niet zomaar voorbij laten gaan. Vandaag mag de heilige Barbara in de spotlights staan!

Waarom brandweerlieden Barbara als beschermheilige hebben? Was dat niet die van de mijnwerkers? Klopt! Het is een en dezelfde Barbara, die van Nicomedië (nu Izmit in Turkije). Ze maakt deel uit van de in de katholieke kerk gekende ‘Veertien Heilige Helpers’. Behalve patroonheilige van de gevaarlijke beroepen, zoals dat van de brandweer, kan je Barbara ook aanroepen tegen koorts.

De Heilige Barbara

Ze werd onze beschermheilige door de manier waarop ze dood ging. Het is te zeggen: haar vader, een edelman, zou haar op 4 december 306 (een schatting, want er is erg weinig over haar bekend) onthoofd hebben met zijn zwaard, waarna de man zelf door de bliksem werd gedood. Als jonge dame had ze blijkbaar veel aanbidders en haar vader besloot haar daarom op te sluiten in een toren. Hij liet ook een badhuis voor haar bouwen met daarin 2 ramen. Zo moest ze geen gebruik maken van een openbaar badhuis (haar leven situeert zich in het Romeinse rijk).

Stiekem had ze zich bekeerd tot het christelijke geloof en wilde ze de Heilige Drievuldigheid (Vader, Zoon & Heilige Geest) eren, dus liet ze nog een derde raam maken in dat badhuis. Daar kon haar heetgeblakerde vader niet mee lachen en als straf werd ze gefolterd. Haar wonden waren de dag er na op miraculeuze wijze genezen. Het schijnt dat Barbara’s vader hierdoor helemaal door het lint ging, met de onthoofding van Barbara en de neergebliksemde vader tot gevolg.

Haar beeltenis

Sint Barbara wordt meestal afgebeeld met een toren met 3 ramen (de heilige drievuldigheid) en een zwaard (een verwijzing naar haar onthoofding), vaak heeft ze ook nog een boek vast (een gebedenboek).

Leuk weetje: schilder Jan Van Eyck maakte ooit een tekening met de heilige Barbara in een hoofdrol en achter haar de toren, in de vorm van een kerk (nog in aanbouw). Het werk is te bewonderen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daar hebben ze overigens ook een leuk artikel over geschreven: Zes weetjes over de Heilige Barbara.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane