U bent hier
Je huisnummer of je leven!

Tijdens een noodgeval telt elke seconde. Een goed zichtbaar huisnummer is voor ons, hulpverleners, dan ook van levensbelang. Voor jou trouwens ook. Want het zal je maar gebeuren dat je ons nodig hebt en wij jou niet kunnen bereiken, omdat we jouw huisnummer niet kunnen lezen of zelfs niet vinden vanop de openbare weg. Zorg dus vandaag nog voor een duidelijk zichtbaar huisnummer!

Doe de test! Ga naar buiten, naar de straat of het voetpad voor je woning en kijk of jouw huisnummer zichtbaar is.

Ja? Prima! Dan gaan wij, de postbode, politie, pakjesbezorger, ... jouw woning zeker vinden.

Neen? Vraag dan je reflecterend huisnummer aan bij jouw stad of gemeente. Of schaf er eentje aan via de betere doe-het-zelfzaak of online.

Waarom is een goed zichtbaar huisnummer zo belangrijk?

Een duidelijk zichtbaar huisnummer is belangrijk voor de postbode en de pakjesleverancier. Zo kan die in één oogopslag zien of hij/zij het juiste huis of de juiste brievenbus voor zich heeft.

Krijg je regelmatig bezoek? Ook voor die bezoekers is het net zo fijn en gemakkelijk als ze bij hun eerste bezoek duidelijk zien waar ze moeten zijn;

Maar de allerbelangrijkste reden om voor een goed zichtbaar huisnummer te zorgen is wel: snel gevonden worden door de hulpdiensten! Stel je maar eens voor dat er brandt uitbreekt in jouw woning of dat jij of je huisgenoot heel dringend de ambulance nodig heeft. En jouw huisnummer is vanop de straat niet zichtbaar… dan bestaat de kans dat de brandweer of de ziekenwagen kostbare tijd verliest met het zoeken naar jouw woning… En die kostbare minuten kunnen heel belangrijk zijn om een leven te redden of een brand te bedwingen.

Wat is een duidelijk en goed zichtbaar huisnummer?

 • Het huisnummer is best minimum 7 cm hoog en 12 cm breed
 • Plaatje en huisnummer hebben contrasterende kleuren: zwarte cijfers op witte achtergrond bieden de beste zichtbaarheid
 • Het huisnummer is verlicht: bv. met een lampje. Een reflecterend huisnummer kan ook.

Waar hang je je huisnummer?

 • Je huisnummer hangt het best vlakbij de rooilijn (grens tussen privégrond en openbaar domein – denk aan grens met het voetpad, vlakbij de weg, …)
 • Je huisnummer op je brievenbus, vlakbij de weg, is ideaal
  • Hang het nummer dan op een hoogte tussen 0,5m en 1,5 m
 • Het huisnummer tegen de gevel of hek?
  • Hang het nummer dan op maximum 8m van de rooilijn
  • Langs je voordeur of de belangrijkste toegang tot je woning
  • Op een hoogte tussen 1,5 en 2 meter

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane