Brandweervrijwilliger worden bij brandweer Tongeren? Het kan! Peter Renier (41) is het al 20 jaar. Als technicus grondmateriaal werkt hij overdag bij de Belgische luchtmacht. Wat trekt hem dan zo aan bij de brandweer? We laten het hem graag zelf vertellen.
“Een vriend van op school, waarmee ik ook pendelde naar de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel, was al van zijn 18de vrijwilliger bij de brandweer. Tijdens die lange autoritten van en naar het werk hoorde ik veel verhalen over het leven in de brandweerkazerne. Zo werd ik stilletjes gebeten door het brandweermicrobe.”
Federaal geschiktheidsattest
Toen er – destijds nog via het stadsbestuur – vacatures bij de brandweer waren, aarzelde Peter niet en meldde hij zich aan voor de ingangsproeven. “Sinds de brandweerhervorming van 2015 zijn het niet meer de steden en de gemeenten maar de brandweer zelf die die proeven voor dat federale geschiktheidsattest (FGA) organiseert, via de provinciale brandweerscholen. Aanmelden hiervoor kan je via de website www.ikwordbrandweer.be. Je vindt er trouwens ook alle proeven uitgelegd én je ziet in één oogopslag alle mogelijke vacatures van alle hulpverleningszones in België.”
De eerste interventie
Na 20 jaar herinnert Peter zich nog altijd die eerste interventie. “Dat was op een zaterdagavond, laat… Ik had mijn trainingsbroek op mijn schoenen klaargelegd, zodat ik er maar hoefde ‘in te springen’. Maar toen mijn bieper ging, lukte het voor geen meter: ik kreeg die broek niet aan, zo zenuwachtig was ik. Uiteindelijk ben ik wel mee kunnen uitrukken voor die woningbrand in Sluizen.”
De bieper
Dankzij een doorgedreven basisopleiding van 2 jaar in avondschool starten nieuwe brandweervrijwilligers met heel wat kennis. “Je krijgt je bieper na je eerste jaar brandweerschool. Via een app kan je je dan ook heel gemakkelijk beschikbaar stellen of weer afmelden. Want in tegenstelling tot beroepsbrandweerlieden, vertrekken vrijwilligers voor een interventie meestal van thuis uit en moeten ze vrij snel in de kazerne kunnen zijn. Daarom moet je in maximum 8 minuten in de kazerne kunnen zijn, of op maximum 4 km afstand wonen.”
Woningbrand
Een vervelend, maar leerrijk moment voor Peter was die ene interventie in 2012 waarbij zijn ouderlijk huis in lichterlaaie stond. “De nieuwe eigenaars woonden er ongeveer een jaar toen er brand uitbrak. Toen de oproep binnen kwam, herkende ik het adres natuurlijk meteen. Ik weet wel dat je je niet te veel aan materiële dingen mag hechten, maar dit deed me wel wat…”
Knopje omdraaien
“Normaal maak je als brandweerman alleen de kant van het ‘blussen’ mee, nu kon ik me ook heel goed voorstellen hoe het voelt om iets in een brand te verliezen. Even liet ik me daardoor verlammen, maar dan heb ik het ‘knopje’ omgedraaid: ik kende de indeling van het huis erg goed en kon zo vrij vlot mijn weg vinden op zoek naar de brandhaard. Het vuur hebben we uitgekregen maar jammer genoeg konden we niets meer van de inboedel redden…”
Uit de hand gelopen hobby
Maar laat zulke verhalen jou niet tegenhouden om brandweervrijwilliger te worden, vindt Peter. “Als je je aangesproken voelt, moet je dit zeker doen! De basisopleiding en de oefeningen die daarna volgen, nemen wel wat tijd in beslag. Maar ik beschouw de brandweer als een uit de hand gelopen hobby die ten dienste staat van de bevolking. Als je bij een interventie mensen kunt helpen, dan doet dat iets met je. De sfeer onder de brandweerlieden is ook erg goed. Collega’s worden er vrienden en dat ervaar ik nog elke dag als iets erg positiefs.”
Werken bij de brandweer Ook zin om brandweervrijwilliger te worden? De meest recente vacatures bij onze hulpverleningszone vind je hier op de site terug. Op de website "Ik word brandweer" vind je alle info over aan welke voorwaarden je moet doen, welke attesten je moet behalen en hoe je kunt solliciteren. Op deze site vind je ook een overzicht van alle vacatures bij de brandweer in ons land. |