U bent hier
Brandgevaar in bos en natuur

Als het lang droog weer is, kan het risico op bos- en heidebrand vergroten. Hoe groot dat risico op natuurbrand is, duiden we aan met een kleurcode. Van groen voor geen risico tot rood voor extreem hoog risico. Op dit moment geldt code ORANJE voor brandgevaar in Limburg. Het risico op natuurbrand is groot. Wees waakzaam en maak geen vuur in de natuur.

Elk jaar kennen we brandgevaarlijke periodes in bos- en natuurgebieden. Op dit moment is code ORANJE van toepassing in onze provincie. Dat betekent dat het risico op natuurbrand aanzienlijk is.

Waarschuwing voor brandgevaar

CODE ORANJE: Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden.

  • Wees voorzichtig als je in de natuur gaat wandelen
  • Rook niet in natuurgebieden en bossen
  • Gooi geen smeulende voorwerpen in het gras, de berm, ...
  • Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein spelen
  • Ben je op kamp? Afhankelijk van het oordeel van de boswachter kan het zijn dat je machtiging voor een kampvuur wordt ingetrokken (wegen te brandgevaarlijk)

Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit en zet de brandweer meer materieel en mankracht in. De brandtorens zijn overdag bemand.

Dagelijkse risicometing

Verschillende overheidsdiensten (o.a. Meteowing Luchtmacht met meetapparatuur in Deurne en een brandgevaar-meetstation op het Klein Schietveld in Kapellen) bekijken dagelijks samen de toestand in de Vlaamse bossen en natuurgebieden. Elke dag bereken we het brandrisico en zo bepalen we de welke alarmeringsfase van toepassing is.

Van groen over oranje tot rood

De vier opeenvolgende alarmeringsfases (code groen – code geel – code oranje – code rood) zijn gekoppeld aan toezicht en paraatheid van brandweerdiensten, bos- en natuurbeheerders en andere hulpdiensten. De preventiemaatregelen gaan van het bezetten van de brandtorens tot uiterste paraatheid en eventueel preventief patrouilleren door brandweerdiensten in het terrein.

De brandfases zijn geldig voor alle Vlaamse bos- en natuurgebieden. De meest brandgevoelige gebieden zijn heide en naaldbos. Loofbos is in vergelijking veel minder brandgevoelig.

GROEN: Weinig gevaar

Er is geen bijzonder risico op brand in natuurgebieden.
Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer uit op normale sterkte.

GEEL: Gevaar
De natuurgebieden beginnen droger te worden waardoor het risico op brand vergroot.
Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam.

ORANJE: Hoog gevaar
Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein.

Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit en zet de brandweer meer materieel en mankracht in. De brandtorens zijn overdag bemand.

ROOD: Extreem hoog gevaar
Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden.

Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. We zetten extra materieel en mankracht in. De brandtorens zijn overdag bemand.

(Tekst: met dank aan Natuur & Bos)

Meer weten over het risico op bosbranden?

Wil je weten wat je moet doen bij een bosbrand (voor, tijdens en na)? Lees dan verder op de website van Risico-info.be (klik op bovenstaande link).

Ook het agentschap Natuur & Bos heeft enkele richtlijnen en info over brandpreventie in de natuur.

De meest recente info over de brandcodes vind je op deze pagina.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane