U bent hier
Brandgevaar in bos en natuur - Verbod op kampvuren

Als het lang droog weer is, kan het risico op bos- en heidebrand vergroten. Hoe groot dat risico op natuurbrand is, duiden we aan met een kleurcode. Op dit moment (4/07/2018) geldt in de provincie Limburg code ROOD. Het is verboden om kampvuren te maken.

Elk jaar kennen we brandgevaarlijke periodes in bos- en natuurgebieden. Op dit moment (sinds 1 juli 2018) is code ROOD van toepassing in onze provincie:

Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden.

Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. We zetten extra materieel en mankracht in. De brandtorens zijn overdag bemand.

Verbod op kampvuren in Limburg

Het Agentschap voor Natuur en Bos waarschuwt voor erg droge en dorre vegetatie.Sinds 1 juli 2018 geldt daarom code rood voor brandgevoeligheid in heel Limburg.

Gelet op deze extreme droogte en na overleg met ANB en de brandweer, heeft arrondissementscommissaris Michel Carlier, gouverneur wnd., bij politiebesluit beslist dat er vanaf 3 juli 2018 een absoluut verbod op kampvuren in Limburg geldt. Dit besluit blijft van kracht zolang code rood gehanteerd wordt en tot tegenbericht.

Waarschuwing voor brandgevaar

De kans op brand is door deze extreme droogte erg groot. Daarom deze waarschuwingen en tips:

  • Raadpleeg de website Risico Info voor meer informatie over bosbranden
  • Stel activiteiten waarbij vonken en gensters kunnen ontstaan uit (gebruik geen maaiers, gebruik geen onkruidbranders, maak geen vuur in open lucht, gooi geen sigarettenpeuken op de grond, vermijd het gebruik van gasvuurtjes of open kookvuren in de natuur, ...)
  • !!! Schietoefeningen (ook met inerte kogels) kunnen enkel plaatsvinden als een bemande brandweerwagen op het terrein paraat staat
  • Bij een aanvraag om vuurwerk te ontsteken (vb. slotmoment event): win extra advies van de brandweer in

Dagelijkse risicometing

Verschillende overheidsdiensten (o.a. Meteowing Luchtmacht met meetapparatuur in Deurne en een brandgevaar-meetstation op het Klein Schietveld in Kapellen) bekijken dagelijks samen de toestand in de Vlaamse bossen en natuurgebieden. Elke dag bereken we het brandrisico en zo bepalen we de welke alarmeringsfase van toepassing is.

Van groen over oranje tot rood

De vier opeenvolgende alarmeringsfases (code groen – code geel – code oranje – code rood) zijn gekoppeld aan toezicht en paraatheid van brandweerdiensten, bos- en natuurbeheerders en andere hulpdiensten. De preventiemaatregelen gaan van het bezetten van de brandtorens tot uiterste paraatheid en eventueel preventief patrouilleren door brandweerdiensten in het terrein.

De brandfases zijn geldig voor alle Vlaamse bos- en natuurgebieden. De meest brandgevoelige gebieden zijn heide en naaldbos. Loofbos is in vergelijking veel minder brandgevoelig.

GROEN: Weinig gevaar

Er is geen bijzonder risico op brand in natuurgebieden.
Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer uit op normale sterkte.

GEEL: Gevaar
De natuurgebieden beginnen droger te worden waardoor het risico op brand vergroot.
Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam.

ORANJE: Hoog gevaar
Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein.

Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit en zet de brandweer meer materieel en mankracht in. De brandtorens zijn overdag bemand.

ROOD: Extreem hoog gevaar
Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden.

Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. We zetten extra materieel en mankracht in. De brandtorens zijn overdag bemand.

(Tekst: met dank aan Natuur & Bos)

Meer weten over het risico op bosbranden?

Wil je weten wat je moet doen bij een bosbrand (voor, tijdens en na)? Lees dan verder op de website van Risico-info.be (klik op bovenstaande link).

Ook het agentschap Natuur & Bos heeft enkele richtlijnen en info over brandpreventie in de natuur.

De meest recente info over de brandcodes vind je op deze pagina.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane