U bent hier
Post Sint-Truiden zoekt nieuwe vrijwilligers

De brandweer in Sint-Truiden zoekt nieuwe brandweervrijwilligers. Misschien iets voor jou? Truienaar Kevin (30) maakt die keuze een paar jaar geleden al: “Ze zeggen van de brandweer wel eens dat het de ‘grootste familie’ van het land is… En dat klopt!” Kevin werkt als software engineer in het UZ Gasthuisberg in Leuven, maar ook als brandweervrijwilliger. Daar vertelt hij graag – en vol trots – meer over.

“Ik ben al van in mijn tienerjaren gefascineerd door die rode brandweerauto’s en dus ging ik op mijn 12de bij de jeugdbrandweer in Sint-Truiden. Na mijn masterstudie in Leuven hield ik met één oog de vacatures bij de brandweer in het oog. Dus toen post Sint-Truiden nieuwe vrijwilligers zocht, heb ik mijn federaal geschiktheidsattest aan de brandweerschool behaald. Na mijn sollicitatie en aanwerving startte ik met de brandweeropleiding in avondonderwijs.”

Federaal geschiktheidsattest

Het federaal geschiktheidsattest kun je vergelijking met een ingangsexamen. Behaal je dit FGA, dan mag je in ons land bij elke brandweerpost of hulpverleningszone solliciteren als brandweerman of – vrouw. “De testen van het FGA vond ik niet zo moeilijk. De kennisvragen zijn op het niveau van het laatste jaar beroepsonderwijs. En als je al wat geklust hebt, dan vormen de praktische handvaardigheidsproeven ook geen probleem. Om je hierop voor te bereiden mag je trouwens altijd eens langskomen in de kazerne.”

(Lees onder de video verder)

Sportproeven

“Voor de sportproeven heb ik me wel degelijk voorbereid, want door mijn studies had ik veel stilgezeten,” lacht Kevin. “Je conditie verbeteren gaat snel als je regelmatig gaat lopen en daarnaast nog wat krachtoefeningen doet. De sportproeven vind je trouwens ook online terug, een gerichte voorbereiding is dus geen probleem.”

Opleiding in avondonderwijs

Voor Kevin en zijn nieuwe collega’s viel de opleiding – 2 schooljaren in avondonderwijs – goed te combineren met hun hoofdjob. “Samen met andere nieuwkomers uit je post naar de cursus gaan, dat schept meteen een band. Het is een fijn gevoel om te weten dat je bij mekaar terecht kunt met vragen of voor hulp. Een voordeel is ook dat je al na één jaar cursus een bieper krijgt.” Dat betekent dat je in de helft van je brandweeropleiding al mag starten met interventies. “De allereerste keer dat die bieper afgaat, treedt er meteen gezonde stress op,” aldus Kevin.

"De eerste keer dat die bieper afgaat, geeft een speciaal gevoel!"

Indrukwekkende colonne

"Een speciaal gevoel, al tijdens het aanrijden! We moesten naar een brand, midden in de nacht. In de kazerne zie je dan iedereen zo snel mogelijk zijn interventiepak aandoen, zo snel mogelijk naar de brandweerwagens lopen en dan zo snel mogelijk naar de interventie.

Indrukwekkend, al die blauwe zwaailichten en die colonne vrachtwagen. Later die dag bleek wel dat tijdens die interventie twee collega’s omgekomen waren. Dat was meteen wel een grote slag in mijn gezicht. Maar bang was ik nooit, met al die ervaren collega’s rond me. Allicht komt dat ook door de adrenaline, waardoor je er minder over nadenkt.”

Allemaal samen

“Als je toetreedt tot de brandweer kom je in een groep vrienden terecht waar er een grote samenhorigheid heerst. Soms ‘kloot’ je mekaar wel eens maar bij de eerstvolgende brand sta je er, allemaal samen, en ga je voor mekaar door het vuur, figuurlijk én letterlijk.”

Kevin vindt het gevoel dat hij als brandweervrijwilliger iets kan betekenen voor de samenleving erg aangenaam. “Een brand is natuurlijk nooit leuk, maar als je bijvoorbeeld bij stormschade het kapotte raam kunt dichtmaken of een slachtoffer levend en wel uit een autowrak kunt halen, is de dankbaarheid achteraf erg fijn. Af en toe ruk je uit voor niets. Dan blijkt het loos alarm te zijn. Vervelend voor ons, maar des te beter voor de mensen in kwestie.”

Goede afspraken

Kevin heeft ook nog een tip voor jou als kandidaat-brandweervrijwilliger: “Top dat je bij de brandweer wilt komen, maar zorg er voor dat je ook tijd maakt voor je partner en/of gezin. Maak vooraf goede afspraken. Zo zet ik mijn bieper één avond in de week bewust af, zodat ik dan echt tijd kan maken voor mijn echtgenote. Tenslotte moet zij er mee kunnen leven dat ik me ’s nachts en in het weekend beschikbaar stel voor de brandweer en dus opgeroepen kan worden.”

Werken bij de brandweer
Ook zin om brandweervrijwilliger te worden?

De meest recente vacatures bij onze hulpverleningszone vind je hier op de site terug.

Op de website "Ik word brandweer" vind je alle info over aan welke voorwaarden je moet doen, welke attesten je moet behalen en hoe je kunt solliciteren. Op deze site vind je ook een overzicht van alle vacatures bij de brandweer in ons land.
Post Sint-Truiden zoekt nieuwe vrijwilligers Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws