U bent hier
"Eén grote familie!" - Post Beringen zoekt brandweervrijwilligers

Brandweervrijwilliger worden bij brandweer Beringen? Het kan! Dirk Baptist (45) doet het al: hij combineert zijn hoofdjob als brandweerman op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel met zijn engagement als brandweervrijwilliger. Wat trekt hem dan zo aan bij de brandweer? We laten het Dirk graag zelf vertellen!

“Mijn verhaal bij de brandweer van Beringen begint ergens eind jaren ’90, begin 2000… Ik ben eerder toevallig brandweerman op het vliegveld van Kleine-Brogel geworden. Eigenlijk startte ik als soldaat in de kazerne Saffraanberg in Brustem. Niet lang daarna riepen me ze op als onderofficier en belandde ik bij de militaire brandweer. Ondertussen kwam ik in het café van mijn ouders in Beringen vaak volk van de brandweer tegen. Die overtuigden me om mee te doen met de examens voor brandweer Beringen.”

Federaal geschiktheidsattest

Sinds de brandweerhervorming van 2015 zijn het niet meer de steden en de gemeenten die de ingangsproeven om bij de brandweer te werken, organiseren. Nu doet dat de brandweer zelf. Dirk legt uit: “Eerst moet je dat federale geschiktheidsattest (FGA) behalen, via de provinciale brandweerscholen. Aanmelden hiervoor kan je via de websitewww.ikwordbrandweer.be. Met dat FGA in de hand kan je dan solliciteren bij de hulpverleningszone van je keuze. Vacatures vind je ook op die website terug. De vacatures van post Beringen staan ook op onze website: www.zuidwestlimburg.be . Word je geselecteerd, dan start je je brandweeropleiding in avondonderwijs.”

Fijne aanvulling

Voor Dirk vormt zijn inzet als vrijwilliger een fijne aanvulling op zijn hoofdjob. “Het één sluit mooi aan bij het ander: bij defensie heb ik een leidinggevende functie als adjudant, bij post Beringen ben ik gewoon één van de tientallen brandweerlieden. Bovendien kan ik het combineren met de zorg voor mijn zoontje. Een voordeel van de zonevorming binnen de brandweer is ook dat ik in verschillende brandweerposten van onze hulpverleningszone kan mee oefenen, als de data in mijn eigen post me niet goed uitkomen.”

Adrenaline

Ook al is hij wel wat gewoon, toch pompt de adrenaline nog altijd door zijn lijf als die bieper afgaat. “Bang ben ik dan niet, maar het is telkens wel weer spannend: spannend om snel maar veilig in de kazerne te geraken, om snel je interventiepak aan te doen en in de vrachtwagen te duiken, om dan snel te vertrekken naar de interventie… Ook wat ik daar dan te zien krijg, valt meestal wel mee. Ik bedoel: de meeste interventies zijn gelukkig zonder slachtoffers. En het aantal branden is ook veel lager dan de meeste mensen denken, zo’n 8% van onze interventies.”

Samenhorigheid

En valt de interventie dan toch wel eens zwaar, dan staat daar een heel opvangnet klaar in de kazerne. “Ja, de brandweer, dat is toch een tweede familie. Die samenhorigheid is uniek. Het zijn allemaal vrienden geworden. En elke oefening of opleiding blijft boeiend. We dagen mekaar uit, we motiveren mekaar. Train as you fight, zeggen ze, en dat geldt ook bij de brandweer. De financiële vergoeding die je krijgt is een mooie surplus maar zeker geen drijfveer. Dat blijft toch nog altijd mensen kunnen helpen samen met je collega’s!”

Werken bij de brandweer
Ook zin om brandweervrijwilliger te worden?

De meest recente vacatures bij onze hulpverleningszone vind je hier op de site terug.

Op de website "Ik word brandweer" vind je alle info over aan welke voorwaarden je moet doen, welke attesten je moet behalen en hoe je kunt solliciteren. Op deze site vind je ook een overzicht van alle vacatures bij de brandweer in ons land.
Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane