U bent hier
Brandweervrijwilligers getuigen: "Een fantastische hobby!"

“Het is een beetje een verslaving: als mijn bieper afgaat schiet mijn adrenalinepeil de hoogte in. Je stapt in die brandweerwagen zonder te weten naar welke interventie je gaat. Spannend.” Kevin vertelt het met pretlichtjes in zijn ogen. Naast opvoeder is hij ook brandweervrijwilliger. Samen met zijn collega Siem vertelt hij over zijn engagement bij de brandweer.

“Ik ben eigenlijk vrijwilliger geworden omwille van het onbekende. Je komt altijd iets nieuws tegen. Ook het helpen van mensen doe ik graag,” vertelt Kevin. Hij is 42 jaar en werkt als opvoeder/begeleider in een sociale werkplaats. Sinds kort is hij ook brandweervrijwilliger.

Spannend

“Het is een beetje een verslaving. Heel spannend allemaal: Je komt in de kazerne aan, je stapt in die brandweerwagen terwijl je nog van niets weet.Pas in het voertuig word je geïnformeerd door de bevelvoerder en als we al vertrokken zijn, vernemen we via de radio van de dispatch nog wat meer over de interventie.”

Federaal geschiktheidsattest

“Een vriend bij de brandweer vertelde me over dat federale geschiktheidsattest (FGA) dat je nodig hebt om bij de brandweer te starten. Hij wist ook dat post Heusden-Zolder nieuwe vrijwilligers zocht. Via de website van de hulpverleningszone en die van ikwordbrandweer.be heb ik me goed voorbereid voor dat FGA.”

Mensen helpen

Ook Siem (30) behaalde enkele jaren geleden zijn FGA en combineert nu zijn hoofdjob bij defensie met zijn engagement als brandweervrijwilliger. “Ik kwam vaak naar evenementen van de brandweer, naar opendeurdagen, … en ik zag dat er veel oude schoolvrienden en collega’s van bij het leger hier brandweervrijwilliger waren. Beide jobs vertonen veel overeenkomsten. Het draait om mensen helpen. Daarom ben ik bij de brandweer.”

(Lees verder onder de video)

Kameraadschap

Allebei zijn ze het eens: de brandweer vormt een hechte vriendengroep, een familie als het ware. “Die kameraadschap in de camion voel je meteen. Iedereen helpt mekaar. Ook bij onze eerste interventie: je bent wat gespannen, maar je wordt goed omringd door je collega’s… die samenwerking en de wil om de interventie zo goed en zo snel mogelijk aan te pakken is erg groot.”

Opleiding

De weg naar een job als brandweerman of -vrouw duurt twee jaar. Je krijgt namelijk dezelfde basisopleiding als beroepsbrandweerlieden. “Nadat ik de FGA-testen haalde - een competentieproef, een handvaardigheidstest en sportproeven - solliciteerde ik bij hulpverleningszone Zuid-West Limburg, waartoe brandweer Heusden-Zolder behoort,” legt Siem uit. “Na een geslaagd sollicitatiegesprek startte ik samen met de andere nieuwe rekruten met de brandweeropleiding.”

Theorie & praktijk

Kevin: “Voor die brandweeropleiding volg je avondschool gedurende 2 schooljaren. De lessen – in totaal 264 lesuren - aan de brandweerschool in Genk zijn erg gevarieerd, je krijgt zowel theorie als praktijk. Met mijn privéleven erbij is dat wel druk, maar ik heb het er voor over.” Een tip van Kevin en Siem: als je een partner hebt en jij overweegt om brandweervrijwilliger te worden, overleg eerst met hem of haar. “Het is belangrijk dat je partner jou in je keuze steunt. Er komt toch wel wat bij kijken: na de opleiding krijg je je bieper en moet je je regelmatig beschikbaar stellen. Dat maakt dat je soms op onverwachte momenten opgeroepen wordt voor een interventie.”

(lees verder onder de foto)

Elke keer anders

“Die interventies zijn elke keer anders”, licht Kevin toe. “Branden vormen een minderheid, de meeste interventies die we doen zijn van technische aard: Stormschade & wateroverlast verhelpen, slachtoffers uit een ongeval bevrijden, bijstand aan de ziekenwagen… Vaak gaat het om mensen in soms wel benarde situaties zo goed mogelijk helpen.”

Ambulancier

Het helpen van mensen is iets wat hen beiden drijft: “Het doet elke keer deugd als je iemand uit de nood kunt helpen en je hierdoor een lach op hun gezicht tovert: als hun kelder leeggepompt is, het dak weer is dichtgemaakt na een storm, een omgevallen boom niet langer in de weg ligt…” Binnenkort studeert Siem ook af als ambulancier en zal hij ook meegaan met de ziekenwagen, samen met een verpleegkundige.

Fantastische hobby

“Ik vind het een erg leuke job, ook al kom je wel eens miserie tegen. Je moet het ook meer zien als een hobby. Wat de brandweer voor mij zo bijzonder maakt is de collegialiteit, iedereen hangt goed aan mekaar, iedereen vertrouwt mekaar volledig. Dat maakt het werken bij de brandweer zo fantastisch,” besluit Siem.

Werken bij de brandweer
Ook zin om brandweervrijwilliger te worden?

De meest recente vacatures bij onze hulpverleningszone vind je hier op de site terug.

Op de website "Ik word brandweer" vind je alle info over aan welke voorwaarden je moet doen, welke attesten je moet behalen en hoe je kunt solliciteren. Op deze site vind je ook een overzicht van alle vacatures bij de brandweer in ons land.
Brandweervrijwilligers getuigen: Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane