U bent hier
"De brandweer is mijn tweede familie"

“Een leven zonder de brandweer? Ik zou het me niet meer kunnen voorstellen!” Dixit de 28-jarige Maarten Vleugels. Sinds drie jaar is hij brandweervrijwilliger bij post Tessenderlo. Wij wilden graag weten waarom het leven als brandweervrijwilliger voor Maarten zo boeiend is.

29 jaar is Maarten en als autotechnicus is hij overdag aan de slag bij autobedrijf Deboutte in Schaffen. Dat hoofdberoep combineert hij sinds drie jaar met een engagement als brandweervrijwilliger. “Van kleins af aan was ik gefascineerd door de brandweer en ziekenwagens. Het geeft voldoening als je mensen of dieren kunt helpen die in nood zitten. Of als je er voor kunt zorgen dat ze geen gevaar lopen in sommige acute en kritische situaties.”

Aantrekkelijk totaalconcept

Eigenlijk is Maarten aangetrokken door het ‘totaalconcept’ van de brandweer, zoals hij dat zelf zo mooi verwoordt. “Daarmee bedoel ik de actie, de afwisseling, het werken in teamverband, de adrenaline die je voelt, er zijn voor mekaar. Echt, ik zou me geen leven meer zonder de brandweer kunnen inbeelden. De brandweer wordt een soort van tweede familie. Ik mag ook allerhande opleidingen volgen, waardoor ik mijn job-bekwaamheid alleen maar versterk. En daardoor kan ik ook meer ingezet worden voor uiteenlopende interventies.”

Dicht bij huis

Maarten was dan wel al als kind geboeid door de brandweer, maar toch was het toeval toen hij een oproep aan kandidaat-vrijwilligers in de krant las. “Ik heb wel onmiddellijk gesolliciteerd en de hiervoor opgelegde proeven afgelegd. De brandweerkazerne is kort bij huis en zo kan ik naast mijn hoofdberoep ook nog iets doen wat ik graag doe,” vindt Maarten. “En als brandweervrijwilliger leer ik alle technische vaardigheden van de brandweer. Wat zeker van pas zal komen mocht ik dit ooit als hoofdberoep willen doen.”

"Achteraf overheerst een voldaan gevoel
omdat je iets hebt kunnen betekenen voor anderen."

Adrenaline

Als je anderen zou willen overtuigen om ook brandweervrijwilliger te worden, wat zou je dan vertellen? “Werken bij de brandweer is heel boeiend, het werk is uitgebreid en afwisselend. Als je het altijd al hebt willen doen, is het zeker de moeite om hier volledig voor te gaan. Je komt bovendien in een hechte groep terecht. En als je pager afgaat, krijg je als het ware een adrenaline-boost. Achteraf overheerst een voldaan gevoel omdat je iets hebt kunnen betekenen voor anderen.”

Kat in de boom

Maarten heeft nog geen gezin en vindt de combinatie werk/brandweer heel goed te doen. “Met mijn vriendin maak ik duidelijke afspraken. Al heb je sommige interventies niet in de hand. Het kan lang uitlopen... Deze job brengt veel met zich mee, je moet er wat voor over hebben. Maar als je iets kunt betekenen voor anderen en je kunt het daarna thuis vertellen, is het leven als brandweervrijwilliger zeker de moeite waard!” Zelfs als je ‘maar’ een kat uit de boom moet halen? “Zelfs als het maar een kat is,” lacht Maarten. “Het hoeft echt niet groter te zijn dan dat.”

Werken bij de brandweer
Ook een passie voor hulpverlening?

Op de website "Ik word brandweer" vind je alle info over aan welke voorwaarden je moet doen, welke attesten je moet behalen en hoe je kunt solliciteren. Op deze site vind je ook een overzicht van alle vacatures bij de brandweer in ons land en in onze zone!

Op Ikwordbrandweer.be kun je je ook inschrijven voor de proeven om het Federaal Geschiktheidsattest te behalen. Dat 'FGA' heb je nodig om in België als operationele brandweer(m/v) te kunnen solliciteren.

Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane