U bent hier
Evelien is ingenieur én brandweervrijwilliger

Evelien Jossels werkt als procesingenieur. Niet zo spannend. Wat wel opvalt: Evelien is sinds januari 2017 brandweerman. Na haar basisopleiding brandweer, die 2 jaar duurde, ging ze in haar vrije tijd aan de slag als brandweervrijwilliger bij post Herk-de-Stad. Nu doet ze dat bij brandweer Borgloon. We stellen haar graag aan je voor.

“Ik heb de brandweer leren kennen via mijn toenmalige vriend," begint Evelien haar verhaal. “Hij is zowel beroepsbrandweerman in Mechelen als vrijwillig brandweerman in Herk-de-Stad. Daarnaast heeft de brandweer me altijd aangesproken. Het past bij wie ik ben. Ik sport graag en ik hou van actie en uitdagingen. Ik werk graag samen. Bij de brandweer vind je dat allemaal terug. Ook mijn technische achtergrond als ingenieur komt goed van pas.”

Maatschappelijke rol

Maar er is meer. Evelien haalt ook veel voldoening uit het helpen van mensen. “Als hulpverlener vervul je een maatschappelijke rol waarbij je echt een handje kunt toesteken. Dat maakt me trots. Ik ervaar veel respect en appreciatie van mijn omgeving. Zeker omdat ik als vrouw brandweervrijwilliger ben.”

Technische en tactische vaardigheden

Maar eerst dus die opleiding, waar elke kandidaat-brandweerman door moet. “Je leert er geleidelijk aan de taken van een brandweerman kennen: omgaan met allerlei scenario’s, hoe je de verschillende brandverschijnselen moet lezen en hoe hierop anticiperen. In de lessen schaaf je zowel je technische als tactische vaardigheden bij. Die komen trouwens ook in het dagelijks leven goed van pas!”

Bewust brandweervrijwilliger

Evelien is brandweervrijwilliger en verdient hiermee een centje bij. Als hoofdberoep is ze aan de slag als procesingenieur bij Ecophos Industrial Services. “Ik doe mijn job graag en wil verder groeien in deze ingenieurswereld. Brandweer is voor mij een hobby en een uitlaatklep. Het zijn twee verschillende werelden en dat zorgt ervoor dat ik mijn zinnen goed kan verzetten bij de brandweer. Ook al moet ik me soms schikken in deze drukke tijden, ik kom altijd met een tevreden gevoel thuis.”

Hechte vriendschappen

Waarom zouden andere dames en heren ook brandweervrijwilliger moeten worden? Evelien prijst de hechte vriendschappen die al tijdens de opleiding ontstaan. “In de posten zijn er regelmatig groepsactiviteiten die de vriendschapsbanden onderhouden. Belangrijk, want je moet op elkaar kunnen rekenen tijdens interventies. Daarnaast is het ook een veelzijdige job want je doet veel meer dan enkel branden blussen. Voor mij persoonlijk is het een leuke hobby en bijverdienste met de nodige uitdagingen en actie!”

‘Willen is kunnen’

Zoals elke kandidaat moest ook Evelien eerst haar federaal geschiktheidsattest (FGA) behalen, voor ze mocht solliciteren bij post Herk-de-Stad. Pas daarna kon ze aan de opleiding beginnen. Heeft zij nog tips voor nieuwe kandidaten? “Ik heb het motto ‘willen is kunnen’ overgenomen van mijn mama. Als je iets wil bereiken, dan moet je er iets voor doen. Wil je zeker slagen op de testen van het FGA, bereid je dan goed voor! Op het internet vind je voldoende info over proeven. Een goed voorbereide vrouw of man is er twee waard!”

Werken bij de brandweer
Ook een passie voor hulpverlening?

Op de website "Ik word brandweer" vind je alle info over aan welke voorwaarden je moet doen, welke attesten je moet behalen en hoe je kunt solliciteren. Op deze site vind je ook een overzicht van alle vacatures bij de brandweer in ons land en in onze zone!

Op Ikwordbrandweer.be kun je je ook inschrijven voor de proeven om het Federaal Geschiktheidsattest te behalen. Dat 'FGA' heb je nodig om in België als operationele brandweer(m/v) te kunnen solliciteren.

Evelien is ingenieur én brandweervrijwilliger Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane