U bent hier
Evelien is ingenieur én brandweervrijwilliger

27 jaar is ze, Evelien Jossels. Ze werkt als procesingenieur. Niet zo spannend. Wat wel opvalt: Evelien is sinds januari in opleiding als brandweerman. Eens die opleiding afgerond, mag ze als brandweervrijwilliger bij post Herk-de-Stad aan de slag. We stellen haar graag aan je voor.

“Ik heb de brandweer leren kennen via mijn vriend," begint Evelien haar verhaal. “Hij is zowel beroepsbrandweerman in Mechelen als vrijwillig brandweerman in Herk-de-Stad. Daarnaast heeft de brandweer me altijd aangesproken. Het past bij wie ik ben. Ik sport graag en ik hou van actie en uitdagingen. Ik werk graag samen. Bij de brandweer vind je dat allemaal terug. Ook mijn technische achtergrond als ingenieur komt goed van pas.”

Maatschappelijke rol

Maar er is meer. Evelien haalt ook veel voldoening uit het helpen van mensen. “Als hulpverlener vervul je een maatschappelijke rol waarbij je echt een handje kunt toesteken. Dat maakt me trots. Ik ben wel nog in opleiding, maar toch ervaar ik al veel respect en appreciatie van mijn omgeving. Zeker omdat ik als vrouw brandweervrijwilliger wil worden.”

Technische en tactische vaardigheden

Eerst dus die opleiding, waar elke kandidaat-brandweerman door moet. “We leren geleidelijk aan de taken van een brandweerman kennen. Ik leer omgaan met allerlei scenario’s, we leren hoe we de verschillende brandverschijnselen moet lezen en hoe we hierop moet anticiperen. In de lessen schaven we zowel onze technische als tactische vaardigheden bij. Die komen trouwens ook in het dagelijks leven goed van pas!”

Bewust brandweervrijwilliger

Evelien is brandweervrijwilliger en verdient hiermee een centje bij. Als hoofdberoep is ze aan de slag als procesingenieur bij Ecophos Industrial Services. “Ik doe mijn job graag en wil verder groeien in deze ingenieurswereld. Brandweer is voor mij een hobby en een uitlaatklep. Het zijn twee verschillende werelden en dat zorgt ervoor dat ik mijn zinnen goed kan verzetten bij de brandweer. Ook al moet ik me soms schikken in deze drukke tijden, ik kom altijd met een tevreden gevoel thuis.”

Hechte vriendschappen

Waarom zouden andere dames en heren ook brandweervrijwilliger moeten worden? Evelien prijst de hechte vriendschappen die al tijdens de opleiding ontstaan. “In de posten zijn er regelmatig groepsactiviteiten die de vriendschapsbanden onderhouden. Belangrijk, want je moet op elkaar kunnen rekenen tijdens interventies. Daarnaast is het ook een veelzijdige job want je doet veel meer dan enkel branden blussen. Voor mij persoonlijk is het een leuke hobby en bijverdienste met de nodige uitdagingen en actie!”

‘Willen is kunnen’

Zoals elke kandidaat moest ook Evelien eerst haar federaal geschiktheidsattest (FGA) behalen, voor ze mocht solliciteren bij post Herk-de-Stad. Pas daarna kon ze aan de opleiding beginnen. Heeft zij nog tips voor nieuwe kandidaten? “Ik heb het motto ‘willen is kunnen’ overgenomen van mijn mama. Als je iets wil bereiken, dan moet je er iets voor doen. Wil je zeker slagen op de testen van het FGA, bereid je dan goed voor! Op het internet vind je voldoende info over proeven. Een goed voorbereide vrouw of man is er twee waard!”

Vacature Brandweervrijwilliger
Ook een passie voor hulpverlening? Solliciteer nu voor brandweervrijwilliger!
Alle informatie, de sollicitatievoorwaarden en de volledige functieomschrijving van de job van brandweervrijwilliger (m/v) vind je terug op onze website, in dit artikel:
Solliciteren tot 20 november 2017
Onze brandweerposten liggen in Tongeren, Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden en Tessenderlo. Een overzicht van die 8 brandweerposten vind je hier.

Solliciteren kan tot en met 20 november 2017. Alle voorwaarden staan in dit document.

Eerst meer weten?
Zit je nog met vragen? Wil je graag meer weten over hoe het is om brandweervrijwilliger te zijn? Kom naar een van onze infoavonden. We geven er graag meer toelichting bij de vacature en bij de functie van brandweervrijwilliger:
Evelien is ingenieur én brandweervrijwilliger Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane