U bent hier
Last van wespen: wat doen?

Wespen verschijnen bij langere, droge periodes met veel zon. Is er een zoete geur waar te nemen, staat er eten op je tuintafel of een afvalcontainer met veel suikerhoudende etensresten en vleesafval? Wees maar zeker dat er wespen in de buurt zijn. Heb je last van die wespen? Dan helpen volgende tips om van wespen af te geraken.

Wespen houden van lekkere geuren in het algemeen en van suiker en vlees in het bijzonder. Een wesp eet namelijk graag nectar of limonade, om goed te kunnen vliegen. Wil je dus geen wespen in je buurt, dan zorg je ook dat je geen zoet parfum draagt, en uit de buurt van gesuikerde dranken en eten blijft.

Van bijen en hommels blijven we af!

We krijgen ook steeds vaker oproepen om bijen of hommels te verwijderen. Dat doen we niet! Waarom niet? Enkele belangrijke redenen:

 • Bijen en hommels zijn beschermde diersoorten
 • Bijen en hommels zijn niet agressief en steken slechts in uitzonderlijke gevallen, ze zijn ongevaarlijk
 • Bijen en hommels zijn nuttige dieren: zij zorgen voor de bevruchting van planten en bloemen, waardoor er elk jaar appels, peren, aardbeien, pruimen, groenten... aan bomen en planten hangen. Neem die bijen en hommels weg en we zitten met een immens voedselprobleem!

De brandweer verdelgt dus géén bijen- of hommelnesten. Vind je toch dat het bijennest te dicht bij jouw terras of tuin zit, contacteer dan een imker en vraag haar/hem om advies.

Wespenverdelging aanvragen

Wespen weg houden? Makkelijker gezegd dan gedaan als je in de zomer graag een terrasje doet of in je tuin vertoeft! Zijn de wespen met onderstaande tips niet te verjagen? Vormen ze echt een plaag, zelfs een gevaar? Dan kan de brandweer het nest onschadelijk maken. Zo'n wespenverdelging aanvragen, doe je best via ons online formulier: Wespenverdelging.

Formulier ingevuld en verzonden, maar achteraf blijkt een verdelging niet meer nodig? Laat het ons dan weten via onze wespenlijn: 011 24 88 01. Dank je wel!

Tips om wespen te verjagen

Wat zijn goede tips om wespen te verjagen?

In elk geval niet wild om je heen slaan of wespen wegslaan met je hand. Gebruik dan beter een vliegenmepper. En houd eten en drank binnen.

Andere tips om wespen weg te jagen kunnen wespenvallen zijn. Je kent ze wel, de plastic limonadefles in twee gesneden, met de flessenhals omgekeerd in de andere helft van de fles . In het onderste gedeelte zit een zoete drank, bv. limonade, 'échte' cola of een donker, zoet bier. Smeer aan de binnenkant van de flessenhals ook iets zoets, zoals confituur, suikerwater of honing. Zet de val uit de buurt van je terrastafel en laat de wespen maar genieten van je val.

Gebruik 'vieze' geuren

De wespen echt wegjagen, doe je niet met een ‘lokker’ zoals die wespenval van hierboven. ‘Vieze’ geuren voor wespen zijn kruidnagel, citroengras, geranium en rozemarijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een mengsel van deze etherische oliën de wespen op afstand houdt.

 • Je kan kruidnagel in de buurt van je tuintafel strooien of een leuk tafelplantje (zonder bloem!) ‘kruiden’ met kruidnagels. Strooi de kruidnagels gewoon op het plantje en op de potgrond
 • Je kan een mengsel van etherische oliën van kruidnagel, citroengras, geranium en eventueel ook rozemarijn 'verdampen' in een vuurvast schaaltje
 • Plant in de omgeving van je tuin- of terrastafel verse kruidnagel, geraniums, rozemarijn en citronella
 • Gemalen koffie kun je in een vuurvast schaaltje of kopje doen, dit met vuur ‘aansteken’ en verbranden. Deze geur jaagt de wespen echt weg.
 • Wierook met citronella zou de wespen ook weghouden, andere wierookgeuren zouden ook helpen, maar deze methode kennen we enkel van ‘horen zeggen’ en probeerden we nog niet zelf uit.

Gestoken door een wesp

Een wesp steekt alleen als ze zich bedreigd of aangevallen voelt. Zit er een wesp op jou of op mensen in je buurt, blaas de wesp dan weg zonder te panikeren of wild te doen.

Toch gestoken door een wesp?

 • Kijk of de angel nog in de steek zit, en duw die er ‘vanonder af’ uit.
 • Raak de angel niet aan, dus trek de angel ook niet uit de steek, want dan komt het gif alsnog in je huid terecht.
 • Koel de steek met een ijsblokje

Allergisch voor wespen

Gestoken en je ziet tekenen van een allergische reactie?

 • Bel dan meteen 100 of 112!

Vervelend wespennest

Een wespennest vervelend dichtbij je huis, tuin of terras?

De brandweer verdelgt wespennesten op een veilige manier. De brandweer doet dit enkel als het wespennest echt voor overlast zorgt en een gevaar vormt. Wespennesten op een redelijke afstand van terras en woning laten we best ongemoeid. Tenslotte zijn wespen nuttige insecten want ze eten rupsen en schadelijke insecten (muggen, vliegen, motten). "Elk nadeel heb zijn voordeel" zei een bekende Nederlandse voetbaltrainer ooit. Hommels en bijen laten we met rust. Deze verdelgt de brandweer niet!

Meer weten van wespen?

Lees dan het artikel ‘ Beestje van de week: De Gewone Wesp’ uit de Volkskrant van 28 juni 2014, met hierin een interview met Jelle van Zweden, evolutiebioloog en postdoctoraal onderzoeker wespen en andere sociale insecten aan de KU Leuven.

Nog meer vragen over wespen? Kijk dan ook eens op de website Wespennest.Vlaanderen.be of download hier de brochure 'Alles over wespen'.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane