U bent hier
Tommie zoekt enthousiaste collega-brandweervrijwilligers

“Soms praat ik er te veel over en moet ik van mijn vrienden echt stoppen met babbelen!” Tommie is sinds 3 jaar een enthousiaste brandweervrijwilliger bij brandweerpost Tessenderlo. Omdat hij nog collega’s zoekt, vertelt hij ons graag meer over zijn uitdagende hobby.

“Ik heb altijd wel goesting gehad om bij de brandweer te gaan. De vaders van enkele vrienden van me waren brandweervrijwilliger. Van hen hoorde ik wel dat hun vaders vaak van huis waren voor die brandweer. Hun zonen waren dus niet zo enthousiast.”

Bedrijfsbrandweer

Maar dat vlammetje bleef toch wakkeren… “Als hoofdjob sta ik in de productie bij Trinseo en ben ik er ook lid van de bedrijfsbrandweer. Op een gegeven moment kreeg ik een nieuwe collega, die in zijn vrije tijd brandweervrijwilliger is. “Allez,” zei die, “Zo een kerel als gij, die moet toch brandweervrijwilliger worden?!”

FGA

“En dus heb ik meegedaan aan de proeven om het federaal geschiktheidsattest te behalen – het FGA – waarmee je dus in heel België bij de brandweer kunt solliciteren. Aangezien ik maar op enkele minuutjes van de kazerne in Tessenderlo woon, was het logisch dat ik me daar aanmeldde als vrijwilliger.”

Avondschool

Na een sollicitatiegesprek en een positief oordeel van de jury, begon Tommie aan zijn brandweeropleiding. “Dat schrok me niet af. Ik kon het vergelijken met de opleidingen in avondschool die ik al als hobby volgde. Eens de praktijklessen erbij komen, wordt het heel leuk. We hadden ook een toffe sfeer in onze groep.”

Combinatie werk-gezin

“De combinatie met mijn werk en gezin valt mee. De kinderen kunnen al alleen thuis blijven en gaan daar verantwoordelijk mee om. Zelf werk ik in een volcontinu systeem. Dat betekent dat ik ook regelmatig een aantal dagen niet moet werken, waardoor ik me gemakkelijk beschikbaar kan stellen voor de brandweer.”

Vol van de brandweer

Het moeilijkste vindt Tommie de organisatie van de brandweer zelf. “Op sommige momenten voel ik wel dat ik voor een overheidsinstelling werk. De administratieve ‘papierhandel’ vind ik minder leuk. Maar ik ben er wel vol van, van de brandweer! Soms praat ik er te veel over, volgens sommige vrienden! (lacht) “De sfeer onder de brandweercollega’s is goed, de dingen die we doen, de oefeningen en de interventies, zijn erg tof.”

Een verschil maken

“Je kan het verschil voor de mensen maken: je helpt hen en er kunnen levens vanaf hangen. De adrenaline, de actie die je voelt, zelfs als het loos alarm is, doet het ‘m. Mijn partner vindt het allemaal geweldig, ook al is ze soms ook een tikje bezorgd. We hebben afgesproken dat ik na elke interventie een sms’je stuur met de boodschap dat ik oké ben.”

Mooie balans

“Mijn advies voor nieuwe kandidaten? Laat je niet afschrikken door de opleiding van 2 jaar! Dat valt goed mee. Als je je engageert, moet je wel je verantwoordelijkheid nemen. 25% van je tijd beschikbaar zijn, is het minimum. Maar met goede afspraken thuis kun je wel een mooie balans vinden tussen brandweer en privé. Wacht dus niet lang, twijfel niet. Laat het allemaal met open geest op je afkomen.”

Interesse om net als Tommie brandweervrijwilliger te worden?

Kom naar onze jobinfodag!

  • Praat met brandweervrijwilligers en stel hen al je vragen
  • Oefen alvast voor de proeven van het federale geschiktheidsattest (fysieke, praktische en competentieproeven)
  • Maak kennis met de brandweeropleiding
  • Test je hoogtevrees op de ladderwagen

Data & locaties: 

  • Donderdag 25 augustus 2022 – brandweer Tessenderlo, welkom tussen 19:00 & 22:00 uur
  • Zaterdag 3 september 2022 – brandweer Sint-Truiden, welkom tussen 9:00 & 12:00 uur

Inschrijven is niet nodig!

Federaal geschiktheidsattest:

Om te kunnen solliciteren bij een hulpverleningszone/brandweerpost, heb je een federaal geschiktheidsattest nodig. Hier vind je meer info.

Tommie zoekt enthousiaste collega-brandweervrijwilligers Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane