U bent hier
Hoe plant een teek zich voort?

Om zich te kunnen ontwikkelen en zich voort te planten heeft de teek bloed nodig. Een teek kent een ontwikkeling van larve over nimf tot volwassen teek en bij elke fase van die ontwikkeling heeft een teek een andere gastheer nodig.

Teken in onze contreien hebben voor een volledige ontwikkeling drie gastheren nodig: wilde dieren (bosmuizen, egels, eekhoorns, reeën, …), huisdieren (schapen, runderen, paarden, honden, katten, …) en de mens.

Hoe verloopt die voortplanting van een teek?

In de 3-jarige levenscyclus met drie stadia (larve, nimf, volwassen teek) voeden teken zich eenmaal, gedurende 3 tot 7 dagen. De teek voedt zich op een voor dat stadium specifieke reeks gastheren.

  • De teek als larf gebruikt vooral knaagdieren
  • Bereikt de teek het stadium van een nimf, dan heeft hij een voorkeur voor vogels, egels en eekhoorns
  • Eenmaal de teek het volwassen stadium bereikt heeft, zoekt hij vooral grote zoogdieren op. Zoals reeën, paarden, runderen en de mens.

Hoe komt een teek op mij terecht?

Een teek wacht in grashalmen of lage bosjes op een passerende gastheer waaraan hij zich in het voorbijgaan vastklampt. Eenmaal op zijn gastheer kruipt de teek naar een plaats waar de huid het dunst is. Daar bijt hij zich stevig vast.

Ontwikkeling van larf tot teek

De teek kan door het opzuigen van bloed tot 1 centimeter lang worden. Eenmaal volgezogen, lijkt een teek nog het meest op een hard, donkerzilveren bolletje. De kop is dan nog moeilijk te zien. Een teek ontwikkelt zich in 3 stadia:

Ontwikkeling van een tekenlarf

Eenmaal volgezogen (dat kan enkele dagen duren!) maakt de teek zich los en laat zich op de grond vallen. Daar legt de teek een 2000-tal eitjes, waarna de teek sterft. Uit deze eitjes ontwikkelen zich 6-potige larven die ook in grashalmen klimmen en wachten op een gastheer, waarop ze 3 tot 8 dagen lang bloed zuigen.

Ontwikkeling tot tekennimf

Eenmaal de teek is uitgegroeid tot larf, laat hij zich op de grond vallen en ontwikkelt hij zich in 3 maanden tot een 8-potige nimf, die op zijn beurt een bloeddonor zoekt.

Ontwikkeling tot volwassen teek

De ontwikkeling tot een volwassen teek duurt dan nog zo een 3 tot 5 maanden. Warmte en een hoge luchtvochtigheid scheppen een gunstig klimaat voor de teekontwikkeling.


Dr. J. Vanoeteren - Mensura.

Hoe plant een teek zich voort? Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.be
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane