U bent hier
Brandweervrijwilliger Davy start in nieuwe post Borgloon

In het najaar van 2017 ging in Borgloon eindelijk de nieuwe brandweerkazerne open. En geen goed draaiende brandweerpost zonder brandweerlieden. Bijvoorbeeld zoals Davy, een van de brandweervrijwilligers voor post Borgloon. Wij visten voor jou uit waarom hij zo enthousiast is om op zijn 39ste nog brandweervrijwilliger te worden.

Niet dat je met 39 lentes te oud bent voor de brandweer. Maar van een actieve man met twee opgroeiende zonen en met een boeiende job als chauffeur bij De Lijn kun je andere keuzes verwachten. “Aanvankelijk kwam het ook niet in me op om ooit bij de brandweer te gaan werken. Als Wellenaar wist ik wel dat er al geruime tijd over een nieuwe voorpost in de omgeving nagedacht werd,” bekent Davy Knapen, die ooit nog Vlaams kampioen halve marathon voor brandweerlieden werd.

Eerst een infomoment

Na het lezen van een oproep via sociale media besloot Davy naar de infovergadering over ‘hoe brandweerman worden’ te gaan. “Wel in overleg met mijn gezin en vooral uit nieuwsgierigheid. Ik was trouwens erg verbaasd over de grote opkomst. En net die grote opkomst wakkerde mijn interesse en motivatie om de stap naar de brandweer te zetten verder aan.”

"De brandweermicrobe heeft me te pakken
en laat me niet los, zoveel is al wel duidelijk!
"

Dan het FGA behalen

Davy moest, zoals de meeste kandidaat-brandweermannen (dames én heren), wel eerst zijn FGA (federaal geschiktheidsattest) halen. “Dat zijn schriftelijke, handvaardigheid– en fysieke proeven. Niet simpel. Maar achteraf wel haalbaar, zeker als je wat handig bent en als je over een goede fysieke conditie beschikt.” Daarna volgde nog een sollicitatieprocedure bij de hulpverleningszone Zuid-West Limburg, waartoe post Borgloon behoort.

Terug naar school

Davy doorstond ook die procedure met succes. Hij werd – net zoals een 15-tal andere brandweervrijwilligers van Borgloon en omstreken - geselecteerd om aan de brandweeropleiding te beginnen, die hij eind 2016 afrondde. Vanaf begin 2017 doorliep hij, net als de andere brandweervrijwilligers, stages, onder andere bij de brandweer in Hasselt. “En in post Sint-Truiden nam ik samen met mijn collega’s deel aan zoveel mogelijke oefeningen.” Om zich klaar te stomen voor het leven als brandweervrijwilliger in de post Borgloon.

“Een job bij de brandweer gaat nooit vervelen."

Voortdurend bijleren

Sinds oktober 2017 is Davy operationeel als brandweervrijwilliger. “Ik haal echt voldoening uit het helpen van mens en dier in nood. Mijn kinderen zijn enorm fier. Je gesteund voelen door je naaste familie is mijn inziens van onschatbare waarde. Want een brandweerman in huis, die vaak weg is voor oefeningen en mogelijke interventies, zal het gezinsleven een heel andere wending geven.” Wat Davy als ‘groentje bij de brandweer’ ook al is opgevallen is het feit dat je voortdurend bijleert. “Een job bij de brandweer gaat nooit vervelen en blijft boeien. De brandweermicrobe heeft me te pakken en laat me niet los, zoveel is al wel duidelijk!”

Werken bij de brandweer
Ook een passie voor hulpverlening?
Op de website "Ik word brandweer" vind je alle info over aan welke voorwaarden je moet doen, welke attesten je moet behalen en hoe je kunt solliciteren. Op deze site vind je ook een overzicht van alle vacatures bij de brandweer in ons land en in onze zone!

Op Ikwordbrandweer.be kun je je ook inschrijven voor de proeven om het Federaal Geschiktheidsattest te behalen. Dat 'FGA' heb je nodig om in België als operationele brandweer(m/v) te kunnen solliciteren.

Brandweervrijwilliger Davy start in nieuwe post Borgloon Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane