U bent hier
Brandweervrijwilliger Davy start in nieuwe post Borgloon

Het heeft wat langer geduurd dan voorzien, maar dit najaar gaat in Borgloon eindelijk de nieuwe brandweerkazerne open. En geen goed draaiende brandweerpost zonder brandweerlieden, zoals Davy. Een van de brandweervrijwilligers voor post Borgloon. Wij visten voor jou uit waarom hij zo enthousiast is om op zijn 39ste nog brandweervrijwilliger te worden.

Niet dat je met 39 lentes te oud bent voor de brandweer. Maar van een gelukkig getrouwde man, met twee opgroeiende zoontjes en met een boeiende job in de chemische sector kun je andere keuzes verwachten. “Aanvankelijk kwam het ook niet in me op om ooit bij de brandweer te gaan werken. Als Wellenaar wist ik wel dat er al geruime tijd over een nieuwe voorpost in de omgeving nagedacht werd,” bekent Davy Knapen, die onlangs nog Vlaams kampioen halve marathon voor brandweerlieden werd.

Eerst een infomoment

Na het lezen van een oproep via sociale media besloot Davy naar de infovergadering over ‘hoe brandweerman worden’ te gaan. “Wel in overleg met mijn gezin en vooral uit nieuwsgierigheid. Ik was trouwens erg verbaasd over de grote opkomst. En net die grote opkomst wakkerde mijn interesse en motivatie om de stap naar de brandweer te zetten verder aan.”

"De brandweermicrobe heeft me te pakken
en laat me niet los, zoveel is al wel duidelijk!
"

Dan het FGA behalen

Davy moest, zoals de meeste kandidaat-brandweermannen (dames én heren), wel eerst zijn FGA (federaal geschiktheidsattest) halen. “Dat zijn schriftelijke, handvaardigheid– en fysieke proeven. Niet simpel. Maar achteraf wel haalbaar, zeker als je wat handig bent en als je over een goede fysieke conditie beschikt.” Daarna volgde nog een sollicitatieprocedure bij de hulpverleningszone Zuid-West Limburg, waartoe post Borgloon behoort.

Terug naar school

Davy doorstond ook die procedure met succes. Hij werd – net zoals een 15-tal andere brandweervrijwilligers van Borgloon en omstreken - geselecteerd om aan de brandweeropleiding te beginnen, die hij eind 2016 afrondde. Vanaf begin dit jaar doorliep hij, net als de andere brandweervrijwilligers, stages, onder andere bij de brandweer in Hasselt. “En in post Sint-Truiden neem ik samen met mijn collega’s deel aan zoveel mogelijke oefeningen.” Om zich klaar te stomen voor het leven als brandweervrijwilliger in de post Borgloon.

“Een job bij de brandweer gaat nooit vervelen."

Voortdurend bijleren

“Ik kijk uit naar een leven als vrijwillig brandweerman en zo voldoening te halen uit het helpen van mens en dier in nood. Mijn vrouw en kinderen zijn nu al fier. Je gesteund voelen door je naaste familie is mijn inziens van onschatbare waarde. Want een brandweerman in huis, die vaak weg is voor oefeningen en mogelijke interventies, zal het gezinsleven een heel andere wending geven.” Wat Davy als ‘groentje bij de brandweer’ ook al is opgevallen is het feit dat je voortdurend bijleert. “Een job bij de brandweer gaat nooit vervelen en blijft boeien. De brandweermicrobe heeft me te pakken en laat me niet los, zoveel is al wel duidelijk!”

Brandweer Borgloon zoekt volk

Ook interesse om bij de brandweer te werken? De Hulpverleningszone Zuid-West Limburg gaat voor Post Borgloon (en ook voor de posten in Sint-Truiden, Tessenderlo en Heusden-Zolder) binnenkort op zoek naar kandidaat-brandweervrijwilligers.

Wat moet je doen?

  • Behaal eerst je Federaal Geschiktheidsattest. Leg hiervoor een reeks sport-, handvaardigheids- en competentieproeven af. Inschrijven kan via www.ikwordbrandweer.be, vanaf zaterdag 9 september 2017. De proeven vinden plaats aan het PLOT (politie- en brandweerschool provincie Limburg) in Genk:
    • op donderdag 12 en zaterdag 14 oktober 2017 (competentie- en handvaardigheidstest)
    • en op zaterdag 28 oktober 2017 (sportproeven).
  • Schrijf je ook in op onze vacature-nieuwsbrief, via onze site. Zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwe vacatures.

Lees alle info over ‘hoe brandweer (m/v) worden’ op onze site én op www.ikwordbrandweer.be .

Veel succes!

Brandweervrijwilliger Davy start in nieuwe post Borgloon Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane