Geschiedenis van brandweer Tongeren

De brandweer van Tongeren gaat van start in 1939, als het stadsbestuur op 29 januari van dat jaar beslist een brandweerkorps op te richten.

Op 29 januari 1939 vindt het toenmalige stadsbestuur van Tongeren het hoogstnoodzakelijk dat de oudste stad van het land een eigen brandweerkorps krijgt. De oorlog staat voor de deur en dat belooft heel wat werk voor de brandweer.

Brandweer met vrijwilligers

De bestendige deputatie van de provincie Limburg keurt dit besluit goed op 5 januari 1940. In de zomer daarvoor lanceerde de gemeente al een oproep bij de Tongenaren: de stad zocht kandidaten die een cursus voor officier en kandidaat-officier wilden volgen. Tegelijk met de goedkeuring door de bestendige deputatie keurde de stad Tongeren het grondreglement voor de kersverse brandweer Tongeren goed. En zo kreeg de oudste stad van het land een officieel stedelijk brandweerkorps.

Brandweer Tongeren in de zone

In 2009 bestond de stedelijke brandweer van Tongeren uit 73 vrijwilligers, 1 aspirant (officier beroepsbrandweerman) en 1 beroepsbrandweerman (korporaal). Vandaag maakt de brandweer van Tongeren deel uit van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Brandweer Tongeren telt ongeveer 102 vrijwilligers (brandweermannen, verpleegkundigen en ambulanciers) en 4 beroepsbrandweermannen.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane