U bent hier
De reddingsstrook

    Vanaf donderdag 1 oktober '20 geldt ook in ons land de 'reddingsstrook': automobilisten in een file of in vertraagd verkeer moeten plaats maken om - indien nodig - de hulpverleningsvoertuigen vlot door kunnen rijden. Zeg het gerust voort!

    Het principe van de reddingsstrook komt overgewaaid uit Duitsland en Oostenrijk waar de "Rettungsgasse" al veel langer in gebruik is. Na een lange weg doorheen commissies en het parlement, is het principe van de reddingsstrook eindelijk ook in ons land van kracht.

    Dat betekent dus dat automobilisten op een weg met meerdere rijstroken, bij sterk vertraagd verkeer, ruimte zullen moeten laten tussen de meest linkse rijstrook en die daar net rechts van. Dit om de eventuele hulpverleningsvoertuigen vlot door de file te kunnen laten rijden.

    Lees hier de wet uit het staatsblad: Wet tot wijziging van het KB van 1/12/1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, met betrekking tot de doorstroming van prioritaire voertuigen.

    Werking reddingsstrook

    Het principe van de reddingsstrook werkt als volgt: Naargelang de file ontstaat op een weg met twee, drie of vier rijstroken wordt volgend gedrag van de automobilisten verwacht:

    Situatie 1: Een openbare weg met een rijbaan die bestaat uit twee rijstroken

    Bij een openbare weg met twee rijbanen begeven de bestuurders op de linkerrijstrook zich uiterst links en de bestuurders op de rechterrijstrook zich uiterst rechts zodat tussen hen een reddingstrook ontstaat.

    Situatie 2: Een openbare weg met een rijbaan die bestaat uit meer dan twee rijstroken

    De bestuurders op de linkerrijstrook gaan uiterst links rijden terwijl de bestuurders op de andere rijstroken zich uiterst rechts begeven. Naast de linkse rijstrook ontstaat dan een reddingstrook.

    Verbetering van de veiligheid

    Deze aanpassing van de wegcode betekent voor de brandweer een verbetering van de veiligheid van de hulpverlening. In Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije was het reeds wettelijk verplicht om, bij filevorming, aan de kant te gaan staan. In Zwitserland en Slovenië is de strook niet verplicht, maar wel aangeraden.

    In dit filmpje van het VIAS Institute voor verkeersveiligheid ontdek je de werking van de reddingsstrook.


    De reddingsstrook Netwerk Brandweer
    Meer nieuws
    © Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane