U bent hier
Juf Hanne is turnjuf én bij de brandweer

“Brandweervrijwilligers, wie zijn ze? Wat drijft hen?” Het levert vast een mooie documentaire op. Maar in afwachting van die tv-reeks stellen we graag enkele van onze brandweervrijwilligers voor. Want we willen er graag nog meer bij. Vandaag laten we Hanne van post Hasselt aan het woord.

Hanne Libens is 29 jaar, leerkracht lichamelijke opvoeding en sinds januari 2017 in volle voorbereiding op een leven als brandweervrijwilliger bij post Hasselt. Wat haar drijft? We vroegen het haar.

"Ik ben heel blij met mijn uiteindelijke keuze!"

Legokazerne

“Brandweerman worden was een kinderdroom van mij. Ik had van Lego een brandweerkazerne waar ik úren mee speelde,” lacht Hanne. Toch duurde het nog een hele tijd voor ze de stap naar de echte brandweer durfde te zetten. “Ik heb er lang over nagedacht. Lang getwijfeld ook. Maar nu ben ik heel blij met mijn uiteindelijke keuze!”

Enthousiast

Hanne klinkt enthousiast en tegelijk ook opgelucht als ze over haar beslissing praat. “Klopt. Want voor het zover was, vroeg ik me vaak af of het mij als vrouw wel zou lukken. Want de brandweer is toch vooral een mannenwereld. Maar tot nu toe valt het me heel goed mee en heb ik nog geen nadelen ondervonden.”

In opleiding

Voor Hanne moet het brandweerleven nog beginnen, want op dit moment is ze brandweervrijwilliger in opleiding. Hiervoor heeft ze eerst haar federaal geschiktheidsattest behaald en solliciteerde ze daarna voor een vacature bij post Hasselt. “Na een geslaagde selectieprocedure mocht ik in januari 2017 met een tiental andere kandidaat-vrijwilligers aan de opleiding beginnen. Eind volgend jaar studeer ik normaal gezien af.”

Mensen helpen

Die opleiding bestempelt Hanne als erg uitdagend. “Boeiend en enorm veelzijdig. Ik ga erg graag naar de lessen en kijk er echt naar uit om mee te gaan op interventies.” Wat trekt haar verder nog aan in een leven als brandweervrijwilliger? “Hoewel ik heel graag les geef, wil ik mijn job als juf graag combineren met iets anders. Als brandweer kun je mensen helpen. En het avontuur dat toch in elke interventie, groot of klein, schuilt, vind ik ook wel aantrekkelijk.”

"Als je je goed voorbereidt, zijn de testen geen probleem."

Federaal geschiktheidsattest

Hanne en onze 412 andere brandweervrijwilligers zoeken nog collega’s. Interesse? Behaal dan eerst je federaal geschiktheidsattest en solliciteer dan. “Als je je goed voorbereidt, zijn de testen geen probleem. Dus zeker proberen,” vindt Hanne, die tussendoor met haar partner ook nog een huis kocht én voetbalt. “Het is even plannen en sommige zaken, zoals hobby’s, moet je tijdelijk naar de achtergrond schuiven. Maar dat is het allemaal waard!”

Werken bij de brandweer
Ook een passie voor hulpverlening?
Alle informatie over hoe je brandweer(m/v) kunt worden, vind je terug in dit artikel:

Op de website "Ik word brandweer" vind je alle info over aan welke voorwaarden je moet doen, welke attesten je moet behalen en hoe je kunt solliciteren. Op deze site vind je ook een overzicht van alle vacatures bij de brandweer in ons land.

Juf Hanne is turnjuf én bij de brandweer Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane