U bent hier
Hervorming brandweer: Slaap gerust op beide oren

De brandweer van Hasselt maakt vanaf 1 januari 2015 deel uit van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Dit is een gevolg van de hervorming van de brandweer en de operationele eenheden van de Civiele Bescherming in heel België. Het doel? Een snellere en betere hulpverlening voor iedereen. Aan onze dienstverlening verandert er dus niet. Slaap gerust op beide oren!

De brandweer van Hasselt valt vanaf 2015 binnen de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Zal er dan vanalles veranderen? Neen, eigenlijk verandert er voor u en mij als burger niets. De werking van de brandweer in Hasselt, maar ook in de andere gemeenten, loopt gewoon verder zoals voorheen. 

Ook de interventies door de brandweer gebeuren op dezelfde manier. Contactpersonen, de commandant en het personeel blijven op post. De voornaamste en meest zichtbare verandering op dit moment is de overgang van vele kleine stedelijke brandweerkorpsen naar een overkoepelende structuur met grote brandweerzones. Elke zone bestaat vanaf nu uit een bepaald aantal hulpverleningsposten en korpsen, onder leiding van één zonechef.

Zuid-West Limburg

De brandweer van Hasselt zal samen met die van Herk-de-Stad, Sint-Truiden, Tongeren, Beringen, Heusden-Zolder en Tessenderlo de hulpverleningszone Zuid-West Limburg vormen. Ook de nog te bouwen brandweerpost in Borgloon zal van deze zone deel uit maken. Deze 8 kazernes zullen samen instaan voor de veiligheid van in totaal 19 gemeenten: Alken, Beringen, Borgloon, Diepenbeek, Gingelom, Halen, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Kortessem, Lummen, Nieuwerkerken, Sint-Truiden,Tessenderlo, Tongeren, Wellen en Zonhoven.

Drie Limburgse zones

Onze provincie telt sinds 1 januari 2015 3 hulpverleningszones, met naast de onze ook nog 2 andere nieuwe zones, namelijk  Noord-Limburg en Oost-Limburg. Hulpverleningszone Noord-Limburg verenigt de gemeenten uit de Limburgse Kempen. Oost-Limburg omvat de gebieden van de kazernes in Genk, Bilzen, Hoeselt, Maaseik en Maasmechelen, met voorposten in Lanaken, Helchteren en Voeren. In totaal zullen er in België 251 stedelijke brandweerkorpsen overgaan in 34 brandweerzones.

De snelste hulp

De hervorming van de hulpverleningsdiensten in België vloeit voort uit het systeem ‘Snelst Adaquate Hulp’ (SAH), waarbij het Hulpcentrum 100 (of 112) niet langer het territoriaal bevoegde korps uitstuurt, maar wel het korps dat het snelst op de interventieplaats aanwezig kan zijn.

De reorganisatie van al die hulpverleningsdiensten is er een van een ingrijpende omvang, vergelijkbaar met de algehele politiehervorming in ons land eind jaren negentig.

Betere hulpverlening

De bedoeling van de schaalvergroting is de kwaliteit van de brandweer te verhogen. We willen een nog betere hulpverlening om de veiligheid van burgers en personeel in ons land te vergroten. De brandweer streeft ook naar een betere basisopleiding, die in heel België dezelfde is. Daarnaast streeft de hervorming, door de schaalvergroting, ook een efficiëntere inzet van mensen en middelen na. Op die manier kunnen we het maximum aan mensen ook operationeel inzetbaar te houden.

Meer informatie over de hervorming?

Kijk op www.zuidwestlimburg.be en op www.civieleveiligheid.be

Dringend noodhulp nodig? Bel 112 (brandweer, ziekenwagen, politie), dit noodnummer geldt in de meeste Europese landen als alarmnummer.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane