U bent hier
Renovatie brandweerkazerne Beringen gestart

De 40 brandweerlieden in de kazerne in Beringen kijken reikhalzend uit naar het voorjaar van 2025: dan moet de volledig vernieuwde brandweerkazerne klaar zijn. De werken hiervoor zijn zopas gestart: eerst de afbraak van een gedeelte van het 35 jaar oude gebouw, vervolgens de gestage opbouw. “Het zal gaan om een doorgedreven totaalrenovatie met 500 m² extra ruimte,” aldus Bert Swijsen, de zonecommandant van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

“Een nieuwe of grondig vernieuwde kazerne voor Beringen is nodig om verschillende redenen: het huidige gebouw is verouderd, er zijn nauwelijks geschikte voorzieningen voor vrouwelijke brandweerlieden, we hebben in Beringen nu 13 voertuigen staan, maar beschikken slechts over 5 poorten. Het gebouw is amper geïsoleerd en er is eigenlijk te weinig plaats,” verduidelijkt zonecommandant Bert.

Van 5 naar 16 poorten

Na de totaalrenovatie en uitbreiding zal de kazerne 500 m² extra ruimte bijgekregen hebben. “We zullen dan beschikken over 16 poorten en plek voor 16 voertuigen. Dit maakt dat we op een optimale manier kunnen uitrukken en ook weer terug binnenrijden, zonder eerst andere voertuigen of materialen te moeten verplaatsen.” Het gebouw zal ook een extra stelplaats krijgen voor een ziekenwagen.

Vergaderruimtes

Op de eerste verdieping komen een aantal kantoorruimtes en vergaderzalen in verschillende formaten. “Hier kunnen onze adviseurs in brandveiligheid externen ontvangen voor advies inzake brandpreventie in gebouwen, bijvoorbeeld.” Verder komt er ook een polyvalente ruimte voor verschillende activiteiten. Op de tweede verdieping, die niet toegankelijk zal zijn voor het publiek, situeert zich de leefruimte voor de brandweerlieden en ambulanciers van wacht, een sportruimte en rustkamers.

Logische looplijnen

Als brandweerlieden moeten uitrukken, zijn korte en logische looplijnen doorheen de kazerne van cruciaal belang: hoe sneller iedereen in het brandweervoertuig zit, hoe sneller de brand geblust kan worden. “Ook aan die looplijnen is het nieuwe grondplan aangepast. De schikking van de kleedkamers, douches en de verbinding met de stelplaats zit logischer in mekaar. Er komt een scheiding van vuile en propere materialen en kleding: na de verbouwing zal de kazerne een aparte was- en droogruimte hebben, net zoals een lokaal voor de vuile en eentje voor de propere kleding.”

Goed geïsoleerd

Er komt nieuw sanitair en een volwaardige kleedkamer voor de dames. Het duikteam van brandweer Beringen krijgt een apart duikerslokaal voor hun kleding en materiaal en aan de andere zijde van de stelplaats is er plek voor een werkplaats en een magazijn. “Een groot verschil met de oude toestand zal de isolatieschil zijn,” benadrukt dbv architecten, de ontwerpers van de plannen. “Nu is er nauwelijks iets geïsoleerd, na de verbouwing zal het gebouw geïsoleerd zijn volgens de laatste normen. Zelfs de vloer van de stelplaats krijgt extra vloerisolatie om zo de voertuigen vorstvrij te houden.”

BEO-veld

dbv architecten: “Een geothermische warmtepomp zorgt voor de klimatisatie van het gebouw, waarbij zowel warmte als koeling geëxtraheerd kunnen worden uit een BEO-veld (BEO staat voor boorgaten voor energieopslag, nvdr.) onder de parking. Achteraan het gebouw komt er nog een overdekte fietsenstalling.”

Baksteen en aluminium

“De buitengevel zal afgewerkt worden met een roodbruin genuanceerde baksteen, in combinatie met een zwartbruine metalen gevelbekleding (geprofileerde staalplaten), hetzelfde materiaal als op de gevel van de stelplaats. De aluminium ramen krijgen dezelfde zwartbruine kleur zodat de aanblik van het kantoorgedeelte en de stelplaats één geheel vormt en geen al te industriële look krijgt.”

Goed voor de burger

Burgemeester Thomas Vints is opgetogen met de komst van een nieuwe kazerne: “De huidige kazerne was verouderd en echt aan vernieuwing toe. Ik ben dan ook blij dat de zoneraad van de hulpverleningszone Zuid-West-Limburg hier werk van maakt. Investeren in een nieuwe brandweerkazerne die voldoet aan de hedendaagse noden, komt zowel onze lokale brandweer als onze bevolking ten goede.”

Technische fiche

 • Architect: dbv architecten, Prins-Bisschopssingel 34 b3, 3500 Hasselt
 • Bouwheer: Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, Zwarte-Brugstraat 1, 3500 Hasselt
 • Start werken: 9 oktober 2023
 • Einde werken: oplevering voorzien in het voorjaar 2025
 • Budget: € 5.750.119,76
 • Aannemer: Schoofs nv, Daalhofstraat 45, 3540 Borgloon
 • Stabiliteit: Studiebureau Peeters-Debelder bvba, Villerspark 1 b6, 3500 Hasselt
 • Technieken: Studiebureau Ir. P. Poelmans bvba, Sint-Lambertuslaan 6, 3560 Lummen
 • Veiligheidscoördinatie: Studiebureau ABDU bvba, Berglaan 40, 3600 Genk
 • Leeftijd huidig gebouw: Eerste ingebruikname op 24 juni 1988
  © Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane