U bent hier
Verdeling grondgebied wespenbestrijding

De zwermen wespen zijn al gesignaleerd. En binnenkort zal het aantal aanvragen om wespennesten te verdelgen ook weer de hoogte in schieten. Om de mensen in onze hulpverleningszone allemaal dezelfde snelle dienstverlening te bieden, is de verdeling van het grondgebied voor wat betreft wespenverdeling aangepast. We lichten die aanpassing graag toe.

Het belangrijkste doel van de hervorming van de brandweer is ervoor zorgen dat er een gelijkwaardige hulpverlening is voor elke burger. Die gelijkwaardige hulpverlening is ook de intrinsieke motivatie van elke brandweer(m/v). En dat willen we graag doortrekken in onze dienstverlening, zoals wespenverdelging.

Grote verschillen

Bij het bestuderen van de verdelgingscijfers van de afgelopen jaren, stelden we vast dat er in het verleden grote verschillen waren binnen het grondgebied van onze zone. Op sommige plaatsen helpen we de mensen binnen de dag, terwijl op andere plaatsen de wachttijden oplopen tot enkele dagen. Dit omwille van het grote verschil in aantal interventies per post.

Snellere hulpverlening

Niet aangenaam als je in het midden van de zomer een wespennest naast je terras hebt en je dan van de brandweer de boodschap krijgt dat je enkele dagen moet wachten voor er een ploeg kan langskomen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een oplossing om de mensen overal zo snel mogelijk te helpen. Hiervoor bestudeerde we het aantal wespennesten dat we per gemeente verdelgden in 2016. Vervolgens hebben we een herverdeling van de gemeenten gemaakt, met als doel een snellere hulpverlening aan de burger te kunnen garanderen.

Nieuwe verdeling grondgebied

Na de herverdeling zie je dat de posten Hasselt en Sint-Truiden - waar er vorig jaar erg veel wespeninterventies waren - deze zomer naar verwachting iets minder interventies zullen moeten doen wat betreft het verwijderen van wespennesten betreft. Dit komt omdat deze posten nu een minder groot grondgebied toegewezen kregen. De brandweerposten van Tessenderlo, Heusden-Zolder, Tongeren en binnenkort ook Borgloon zullen dan weer ietsje meer wespeninterventies uitvoeren.

Collega's die bijspringen

Die herverdeling leidt tot volgend overzicht voor 2017: zie afbeelding hiernaast. De interventies 2016 zijn de effectieve wespennesten die in 2016 werden verdelgd en geven een inschatting weer van het verwachte aantal voor 2017.

Als er, ondanks de herverdeling, toch lokale pieken zijn en hierdoor de wachttijden oplopen, zullen we de collega’s van de andere posten vragen om bij te springen.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane