U bent hier
“Je krijgt er een hele nieuwe familie bij!”

Brandweer Borgloon zoekt nieuwe brandweervrijwilligers. Maar hoe doe je dat, brandweervrijwilliger worden? En waarom doe je dat? We vroegen het aan Gaétan Major, 37 jaar en sinds drie jaar brandweervrijwilliger in Borgloon. “Je krijgt er een hele nieuwe familie bij!”

Gaétan: “Ik had er over gelezen in het infoblad van de stad! Daarvoor had ik al gehoord dat er een brandweerpost in Borgloon zou komen. Het moet een soort jongensdroom zijn, want als kind keek ik al erg op naar de brandweer. Toen ik een jaar of 9 was brak er brand uit in een huis bij ons in de buurt. Daarbij overleed een kindje dat bij mij op school zat. Later zag ik ook de film ‘Backdraft’. Totaal niet realistisch, maar het verhaal maakte wel indruk. Plus het feit dat mijn vader bij de toenmalige rijkswacht werkte en hij ook altijd met een bieper in huis rondliep, maakte dat ik mij erg aangesproken voelde.”

"Het is een mooi beroep. Spannend ook."

Gaétan ervaart zijn engagement bij de brandweer als “iets terug doen voor de maatschappij”. “Als brandweervrijwilliger kun je mens en dier in nood helpen. Het is een mooi beroep. Spannend ook. Elke interventie, alle oefeningen en de opleiding zijn een uitdaging. Maar je krijgt er een nieuwe familie bij. Je collega’s zijn er voor jou als je ze nodig zou hebben. Wat ik prachtig vind: bij de brandweer heeft iedereen een andere achtergrond, en toch is iedereen daar met hetzelfde doel: mensen helpen. Samen stressen we als we in een moeilijke situatie zitten, maar samen lachen we ook heel wat af.”

Goed plannen

“Ik combineer mijn engagement bij de brandweer van Borgloon met mijn job als schadebeheerder bij Ethias. Daarnaast heb ik ook een echtgenote en een 8 maanden oude dochter. Dat maakt dat het wel druk is. Voor ik solliciteerde bij de brandweer heb ik mijn idee wel met mijn partner besproken. Ze wist dat ik dit heel graag wilde en ze staat 150% achter me. Andersom steun ik haar natuurlijk ook in haar ambities.” Dat betekent dat er goed gepland moet worden ten huize Major. “We moeten altijd een plan B hebben,” lacht Gaétan. “Als brandweervrijwilliger moet je 25% van je tijd beschikbaar zijn voor mogelijke interventies. Dat betekent niet dat je altijd weg bent voor interventies, maar je bent wel oproepbaar. Maar zelfs als kersverse papa vind ik dat niet onhaalbaar.”

Drie stappen

De weg naar de brandweer verloopt in drie stappen. Een eerste stap is je federaal geschiktheidsattest behalen door te slagen voor een competentieproef (basiskennis 6de jaar beroepsonderwijs), een handvaardigheidstest (ben je een goede klusser?) en fysieke proeven. Met dat ‘FGA’ kan je dan solliciteren bij een hulpverleningszone (stap 2). De derde stap is dan de basisopleiding ‘brandweerman’ tot een goed einde brengen.

"Uitdagend maar niet onmogelijk"

“De opleiding aan het PLOT in Genk (brandweerschool) steekt goed in mekaar. Ik vond de lessen fijn. Goed begeleid ook, zeker voor iemand zonder veel technische achtergrond zoals ik,” lacht Gaétan. “Je moet er wel wat tijd in steken: tel toch 2 jaar avondschool. In die tijd krijg je een verregaande training in brandbestrijding, hulp aan mens en dier, technische interventies, … Uitdagend, maar als je het echt wilt: niet onmogelijk.”

Bieper

En dan krijg je die bieper en mag je mee op interventie… “Mijn eerste keer vond ik superspannend! Mijn bieper stond al een week ‘aan’ zonder dat er iets gebeurde… Tot ik op mijn vrije dag toch dat ding hoorde afgaan. Door een storm was er een boom over de weg gevallen, die ik in stukken mocht zagen. Daarbij werd ik heel goed begeleid door de collega’s. Niets spectaculairs, maar het is me toch bijgebleven. En na afloop trakteren met vlaai, natuurlijk!”

Werken bij de brandweer
Ook zin om brandweervrijwilliger te worden?

De meest recente vacatures bij onze hulpverleningszone vind je hier op de site terug.

Op de website "Ik word brandweer" vind je alle info over aan welke voorwaarden je moet doen, welke attesten je moet behalen en hoe je kunt solliciteren. Op deze site vind je ook een overzicht van alle vacatures bij de brandweer in ons land.
“Je krijgt er een hele nieuwe familie bij!” Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane