U bent hier
Teken en de ziekte van Lyme

Brandweermannen lopen tijdens bepaalde interventies – denk aan het bevrijden van dieren, interventies in parken, bossen, heide - ook risico op tekencontact. In deze bijdrage van bedrijfsarts Dr. Vanoeteren krijgt het ‘tekenprobleem’ en de ziekte van Lyme de nodige aandacht.

Teken zijn kleine, bruine en spinachtige diertjes die behoren tot de mijtachtigen. Ze zijn niet groter dan een speldeknop. Het grootste deel van zijn leven brengt de teek door in de natuur, vooral dan in bossen en graslanden. De teek kan besmet zijn met een bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Meteen controleren op teken

Om besmetting met die ziekte van Lyme te voorkomen, is het dus belangrijk dat je als brandweer (m/v) na een interventie in de bossen, in weiland of graslandschap meteen controleert of je zelf geen tekenbeet hebt. Ontdek je een teek op je lichaam, dan is het aangewezen om die meteen te verwijderen.

Dokter Jan Vanoeteren van Mensura legt in drie tekstonderdelen uit hoe een teek zich voortplant, hoe je een teek verwijdert en hoe de ziekte van Lyme zich manifesteert.


Dr. J. Vanoeteren - Mensura.

Teken en de ziekte van Lyme Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.be
Meer nieuws
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane