U bent hier
Nieuwe interventiekleding: van zwart naar geel

We gaan van zwart naar geel. Toch wat betreft interventiekledij. Vanaf 1 oktober trekken alle operationele personeelsleden in onze zone nieuwe brandweerpakken aan. Het zwarte pak wordt dan een reserve- of oefenpak. De kledingverantwoordelijken zorgen er voor dat iedereen de kleding op tijd ontvangt. Wij geven alvast wat info mee.

Tijdens de zomermaanden zijn de langverwachte nieuwe brandweerinterventiepakken aangekomen. Deze pakken zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken aangeduid als het nieuwe brandweerpak voor de Belgische brandweer. Opvallend is de kleur. Het klassieke zwart maakt plaats voor de nieuwe woestijnkleur.

Licht en stabiel

Deze woestijnkleur is de natuurlijke kleur van de vezel van de buitenstof. Die stof is PBI of polybenzimidazole. PBI is een synthetische vezel die niet ontvlamt en die stabiel blijft bij hoge temperaturen. Daarbij is de stof ook nog eens licht om dragen. Niet alleen bij de brandweer, maar ook in de lucht- en ruimtevaart maken ze er veelvuldig gebruik van.

De pakken zijn in drie uitvoeringen uitgebracht:

  • Volledig in woestijnkleur voor korporaals en brandweermannen
  • Woestijnkleur met zwarte schouderstukken voor onderofficieren
  • Woestijnkleur met rode schouderstukken voor officieren

Vanaf wanneer worden de nieuwe interventiepakken in gebruik genomen?

Het officieel in gebruik nemen van het pak gebeurt voor alle kazernes op dezelfde dag: Zaterdag 1 oktober 2016. Om deze datum te kunnen halen, start de verdeling van de pakken in de tweede helft van september. Dus ook wie zijn pak al voor 1 oktober krijgt, mag het pas dragen vanaf 1 oktober.

Wat gebeurt er met de huidige (zwarte) interventiepakken?

Vorig jaar nog controleerden we de staat van de huidige zwarte pakken. Ook deze pakken blijven in dienst en zullen we gebruiken bij oefeningen en als persoonlijk reserve pak.

Samengevat:

  • Vanaf 1 oktober draag je bij interventies het nieuwe pak.
  • Je zwarte pak gebruik je voor oefeningen of als reserve pak.
  • Broek of jas van het ene pak dragen bij de jas of broek van het andere pak is uit veiligheidsoverwegingen verboden. Ze voldoen aan verschillende veiligheidsnormen die niet compatibel zijn. Vooral de aansluiting tussen broek en jas is een probleem. Dus de pakken niet combineren!

In het kort de specificaties volgens de fabrikant:

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane