Onze hulpverleningszone start in januari 2022 samen met de hogeschool PXL en het provinciaal opleidingscentrum PLOT een nieuwe opleiding ‘prehospitalisatiezorg’. “Dit postgraduaat komt in de plaats van de oude opleiding Spoed en Intensieve Zorgen,” vertelt coördinator DGH Jurgen Raymaekers, die mee aan de wieg stond van dit postgraduaat.
“Als hulpverleningszone werken we al jaren aan een kwaliteitsverbetering op onze ziekenwagens. Om deze kwaliteit hoog te houden en omdat de BBT-opleiding op zijn einde loopt, is de een samenwerking met het departement PXL-Healthcare en het PLOT voor het postgraduaat prehospitaalzorg een mooie kans,” legt Jurgen uit.\
Uniek in België
Het is uniek in België dat een hulpverleningszone meewerkt in de ontwikkeling van de toekomstige verpleegkundige die pre-hospitaal gaat werken. Jurgen: “We zullen mee opleiding geven betreffende veiligheid bij interventies van het medisch geschoold personeel. Ook op het vlak van medisch-technische handelingen zullen we workshops aanbieden.” “Het is een opportuniteit die we niet kunnen laten liggen, want voor ons is het een win-win situatie: eenmaal ze afgestudeerd zijn, kunnen wij een beroep doen op deze pre-hospitaal verpleegkundigen,” zo vindt ook zonecommandant Bert Swijsen.
Verpleegkundige op elke ziekenwagen
Het werken met minimum één verpleegkundige op elke ziekenwagen is geen verplichting van de overheid. “Volgens de wetgever moet een ziekenwagen bemand zijn met 2 ambulanciers. Ambulancier ben je als je een opleiding van 120u theorie en 40u praktijk volgt,” legt Jurgen uit. “Omdat dit een beperkte opleiding is, zijn de medische handelingen die een ambulancier mag stellen ook beperkt. Daarom voorzien wij als hulpverleningszone op elke ziekenwagen – op dit moment 6 van de 7 – gedurende 24 uur op 24 een bezetting van één ambulancier met hierbij één verpleegkundige BBT gespecialiseerd in spoed- en intensieve zorgen.”
Standing Orders
“Het voordeel hiervan is dat zij onder toezicht van een arts medische handelingen kunnen stellen via een uitgeschreven voorschrift (standing order).“Binnen onze zone beschikken we over een zone-arts die dit toezicht bewaard. Mits opleiding en examen zullen er standing orders toegekend worden op naam van iedere verpleegkundige binnen onze zone. Hierbij kunnen ze bv. starten met het toedienen van pijnstilling bij een trauma op de plaats van het ongeval. Zo kunnen ze bij verschillende ziektebeelden al starten met de medicamenteuze behandeling om zo het comfort van de patiënt te verbeteren.”
Gecoördineerde samenwerking
“Aangezien de kennis van een verpleegkundige uitgebreider is, kunnen ze aan de hand van het klinisch beeld, gecombineerd met de vitale parameters, een correcte behandeling starten en de mogelijke reacties hierop herkennen. We zetten ook in op de samenwerking binnen het team ambulancier – verpleegkundige. Dat moet gecoördineerd verlopen, zeker wanneer vitale functies dreigen uit te vallen en ondersteuning nodig blijkt te zijn.”
Navolging in heel Limburg
“Momenteel werken we met 120 BBT-verpleegkundigen en 150 ambulanciers binnen 5 posten in onze hulpverleningszone. Zij bemannen in totaal 7 ziekenwagens. Ondertussen merken we in Limburg dat andere zones ook met BBT-verpleegkundigen beginnen te werken en dat kan alleen maar toegejuicht worden. Het zal de DGH-hulpverlening veranderen en het comfort van de patiënt verbeteren,” besluiten Jurgen en Bert.
Interesse? Of ken je iemand met interesse? Je kan doorverwijzen naar de website van de hogeschool PXL. De opleiding start in januari 2022 en omvat 150 lesuren. Kostprijs: € 1.800.
Inschrijven? carlina.engelen@pxl.be - Meer info op de website van PXL Healthcare