Sleutelkluis

Met een sleutelkluis aan je bedrijf, instelling of handelszaak kan de brandweer ook na sluitingstijd gemakkelijk en zonder breekwerk het terrein of gebouw betreden in geval van brandalarm. Hoe zo een sleutelkluissysteem werkt en hoe je het aanvraagt, leggen we graag uit.

Regelmatig krijgt de brandweer oproepen van alarmen in bedrijven, instellingen en handelszaken. Dat gebeurt zowel tijdens als buiten de normale toegangsuren. Dat betekent ook dat we als brandweer al eens voor een gesloten deur of poort staan. Die goed afgesloten en inbraakvrije deuren en poorten open krijgen, kost vaak kostbare tijd. Om breekwerk en schade aan gebouwen te voorkomen stelt de hulpverleningszone in haar preventiebeleid een beveiligd en éénvormig sleutelkluissysteem voor.

Principe

Je plaatst een sleutelkluis in een toegangspoort of in een muur van het gebouw wordt. Deze kluis bevat één of meerdere toegangssleutels en/of magneetkaarten van de gebouwen. Behalve jij is het uitsluitend de hulpverleningszone Zuid-West Limburg die toegang heeft tot deze kluis.

Onderdelen

Een sleutelkluis bestaat uit 2 onderdelen:

  • een kluis en
  • een cilinder

Als kluis zijn 3 types toegestaan:

1. Baksteenmodel (inbouw)

2. Inbouw cilinder met afdekplaat

3. Opbouw kluis

De technische beschrijving van deze kluizen vind je hier terug: types sleutelkluizen.

De cilinder die past op het sleutelplan van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg is van het merk ASSA ABLOY. Ieder bedrijf, instelling of handelszaak ontvangt een unieke cilinder met bijhorende sleutels en certificaat.

Te volgen procedure

Als hulpverleningszone moeten we op de hoogte zijn van alle kluizen op ons grondgebied. Bovendien streven we naar een uniformiteit tussen de kluizen en de locatie ervan. Daarom vragen wij om deze richtlijnen te volgen.

  • Allereerst bezorg je ons per mail (preventie@zuidwestlimburg.be) een ingevuld aanvraagformulier in Word (klik op de link om te downloaden en via je eigen pc in te vullen).
  • Aan de hand van deze informatie bezorgen wij jou een toestemmingsbrief voor het bestellen van een cilinder.
  • Met deze toestemmingsbrief en de technische beschrijving van de kluizen kun je vervolgens bij een slotenmaker naar keuze de nodige onderdelen bestellen.
    • De slotenmaker kan met de toestemmingsbrief rechtstreeks een cilinder bestellen bij ASSA ABLOY volgens deze procedure.
  • Zorg voor duidelijke labels aan de inhoud van de sleutelkluis (zoals op de afbeelding hier rechts)
  • Verwittig ons voor ingebruikname van de sleutelkluis!

Contact

Bij vragen mag je contact opnemen met de dienst preventie via preventie@zuidwestlimburg.be.

Bellen kan ook: 011 24 88 28.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane