U bent hier
Hulp bij wateroverlast en watersnood

Bij watersnood is het soms - bijna letterlijk - dweilen met de kraan open. De brandweerposten van hulpverleningszone Zuid-West Limburg staan dan tot je dienst om met mankracht en professioneel materiaal het overtollige water weg te pompen en de materiële schade tot een minimum te beperken.

Wateroverlast en dringend hulp nodig? Bel de brandweer (011 24 88 00) of meldt het via dit online formulier.

Wie in een buurt woont die gevoelig is voor overstromingen kan zijn voorzorgsmaatregelen nemen door bijvoorbeeld regelmatig de goede staat van de afwatering te controleren, te zorgen voor een dompelpomp met degelijke afvoerslang of materiaal om het kostbaar meubilair op hoogte te kunnen plaatsen.

Zandzakken voor dreigende overstroming

De meeste brandweerposten in onze hulpverleningszone beschikken over een permanente voorraad zandzakken, die bij dreigend noodweer of wateroverlast ter beschikking is. Je moet de zandzakken enkel zelf komen afhalen en plaatsen. Bel naar de dichtstbijzijnde kazerne om te informeren naar zandzakken:

  • De zwarte zandzakjes zijn lang houdbaar. Gooi ze dus niet weg maar berg ze droog op, zodat je er snel bij kunt als het weer nodig mocht zijn. Op die manier win jij tijd, en de brandweer ook.

  • De witte en grijze zandzakjes zijn minder lang houdbaar. Deze berg je best op in een donkere plaats. Of je dekt ze af met een donker zeil of zwart plastic.
  • Geen plaats om de zandzakjes op te bergen? Dan mag je ze altijd terug brengen naar de brandweerpost van waar ze komen. Alvast heel erg bedankt!

Hoe hulp bij watersnood aanvragen?

  • Meld de wateroverlast via het online meldformulier
  • of bel: 011 24 88 00, enkel tijdens de kantooruren tussen 9:00 en 16:30 uur. Tip: bellen is niet sneller. Om onze telefoonlijnen vrij te houden voor noodoproepen en dringende gevallen, vul je beter een online formulier. Dank je wel!

Je meldt aan de operator duidelijk je naam, adres, telefoonnummer en geeft ook de nodige toelichting bij de noodsituatie. Bevindt het probleem zich op de openbare weg, op privaat terrein of in een gebouw? Waar komt het water vandaan? Zijn er personen in gevaar?

Bel enkel naar het noodnummer 112 of 100 als er door de schade direct gevaar is voor mens of dier. Of als er redding nodig is of als er is sprake van een levensbedreigende situatie.

Is er geen direct gevaar voor mens en dier, dan bel je gewoon naar een van de bovenstaande nummers. Zo hou je de telefoonlijnen van de hulpcentrale vrij voor levensbedreigende situaties.

Kostprijs?

Als de wateroverlast het gevolg is van intense regenval dan staat de brandweer in voor het uitvoeren van de nodige pomp- en afdammingswerken. Deze interventies zijn kosteloos.

Als wateroverlast het gevolg is van een technisch defect, zoals een lekkende waterleiding, dan zal de brandweer de nodige pompwerken uitvoeren maar zal de eigenaar van de installatie ook een factuur ontvangen.

De kostprijs van de uitgevoerde werken kan je terugvinden in het artikel Wat kost de brandweer?

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy en voorwaarden Extranet Shop Contact Website by Brainlane