U bent hier
Hulp bij wateroverlast en watersnood

Bij watersnood is het soms - bijna letterlijk - dweilen met de kraan open. De brandweerposten van hulpverleningszone Zuid-West Limburg staan dan tot je dienst om met mankracht en professioneel materiaal het overtollige water weg te pompen en de materiële schade tot een minimum te beperken.

Wateroverlast en dringend hulp nodig? Bel de brandweer via het noodnummer 112. Is het niet levensbedreigend, dan kan je ook bellen naar 1722. Of meldt het via dit online formulier.

Wie in een buurt woont die gevoelig is voor overstromingen kan zijn voorzorgsmaatregelen nemen door bijvoorbeeld regelmatig de goede staat van de afwatering te controleren, te zorgen voor een dompelpomp met degelijke afvoerslang of materiaal om het kostbaar meubilair op hoogte te kunnen plaatsen.

Hoe hulp bij watersnood aanvragen?

  • Meld de wateroverlast via het online meldformulier
  • Bel 1722 (tijdelijk noodnummer, niet altijd actief). Volg de media via radio, tv, ... om te weten of 1722 actief is.

Je meldt aan de operator duidelijk je naam, adres, telefoonnummer en geeft ook de nodige toelichting bij de noodsituatie. Bevindt het probleem zich op de openbare weg, op privaat terrein of in een gebouw? Waar komt het water vandaan? Zijn er personen in gevaar?

Bel enkel naar het noodnummer 112 of 100 als er door de schade direct gevaar is voor mens of dier. Of als er redding nodig is of als er is sprake van een levensbedreigende situatie.

Is er geen direct gevaar voor mens en dier, dan bel je gewoon naar een van de bovenstaande nummers. Zo hou je de telefoonlijnen van de hulpcentrale vrij voor levensbedreigende situaties.

Kostprijs?

Als de wateroverlast het gevolg is van intense regenval dan staat de brandweer in voor het uitvoeren van de nodige pomp- en afdammingswerken. Deze interventies zijn kosteloos.

Als wateroverlast het gevolg is van een technisch defect, zoals een lekkende waterleiding, dan zal de brandweer de nodige pompwerken uitvoeren maar zal de eigenaar van de installatie ook een factuur ontvangen.

De kostprijs van de uitgevoerde werken kan je terugvinden in het artikel Wat kost de brandweer?

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane