Brandbestrijding

Brand? Eerst 100 of 112 bellen. De hoofdtaak van een brandweerkorps is vanzelfsprekend branden blussen. Dit kan gaan van een brand in de berm van een weg tot een woningbrand. Snelheid en inzet van de juiste middelen zijn hierbij van cruciaal belang.

De brandweerposten uit onze Hulpverleningszone Zuid-West Limburg (brandweer van Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Sint-Truiden, Tessenderlo en Tongeren) bieden hulp volgens het systeem van Snelst Adequate Hulp (SAH), dat in 2007 het levenslicht zag.

Telefoonnummer brandweer

Het telefoonnummer van de brandweer in noodgevallen, als het brandt of bij een andere levensbedreigende situatie, is altijd en overal in Europa: 112. In België geldt ook nog altijd het noodnummer 100.

Snelst ter plaatse

Sindsdien stuurt het hulpcentrum 100 bij een dringende interventie “SAH” de brandweerdienst uit die het snelst op de interventieplaats kan tussenkomen en niet per definitie het korps van de betrokken gemeente. Gemeentegrenzen vormen niet langer een obstakel om ook buiten het bevoegde gebied hulp te verlenen.

Een tweede korps, het territoriaal bevoegde, zal enkel uitgestuurd worden als het snelste korps niet alle middelen quasi gelijktijdig kan uitsturen. Dit geldt ook voor alle andere dringende interventies.

Uitrukprocedures

Iedere interventie is verschillend en dus gebruiken onze brandweerkorpsen bepaalde uitrukprocedures. Op basis van de oproep zal de centrale beslissen hoeveel brandweermannen, welke voertuigen en welk materiaal zal worden ingezet bij welk soort brand.

Hoe aanvragen?

Bel het nummer 100 of 112!

Kostprijs?

De interventies zijn gratis tenzij het om duidelijke gevallen van nalatigheid of opzet gaat, dan gelden in bepaalde gevallen de tarieven goedgekeurd in ons rebributiereglement. Je kan alles over de prijzen terug vinden in het artikel: 'Wat kost de brandweer?'.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane