U bent hier
Brandweer biedt hulp aan mensen en dieren in nood

De brandweer biedt hulp aan mensen en dieren in nood. Een van de bekendste interventies door de brandweer is het ontzetten of bevrijden van slachtoffers van een verkeersongeval. Ook reddingen van onder het puin, van dieren in nood (paard of koe in de sloot), mensen op hoogte, drenkelingen, gestrande personen in een lift, zijn een taak van de brandweer.

Wat betekent dat, mensen en dieren in nood? De meest bekende interventie in deze categorie is ongetwijfeld het ontzetten of bevrijden van slachtoffers bij verkeersongevallen. Geknelde chauffeur, een passagier wiens portier en/of gordel niet meer open of los kan, ...
Daarnaast redt de brandweer ook mensen van onder het puin, dieren in nood (bv. een paard in zwembad of waterloop), mensen op hoogte, gestrande personen in een lift, drenkelingen…

Géén kat in de boom

Opgelet: het redden van de bekende kat uit de boom is geen dringende opdracht van de brandweer! Een kat geraakt normaal zelf wel uit een boom... (of je kan hem/haar zelf een handje helpen, door een ladder tegen de boom te zetten, een geknoopt laken in de boom te hangen, de hoogte voor het beestje te verkleinen met kisten, paletten, ...)

Hoe noodhulp aanvragen?

Bel het nummer 100 of 112!

Kostprijs?

De interventies zijn gratis, tenzij het om duidelijke gevallen van nalatigheid of opzet gaat. Voor een overzicht van betalende interventies, raadpleeg het artikel 'Wat kost de brandweer?'.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane