Brandveilig schoolfeest

Organiseer je als school, onderwijsteam of ouderraad een evenement of feest met publiek in en/of rond de school? Dan geven wij jou graag enkele aandachtspunten mee bij de voorbereiding van dit schoolfeest. Zodat alle feestelijkheden brandveilig kunnen verlopen!

Bereikbaarheid van de school

Zorg dat de hulpdiensten steeds toegang hebben tot het terrein en het gebouw kunnen bereiken.

Vaak zijn er brandwegen of toegangspoorten vastgelegd voor hulpdiensten. Op drukke dagen met veel bezoekers verdienen ze extra aandacht.

Uitgangen

Controleer de gangen en de nooduitgangen:

  • Zijn de gangen en vluchtwegen vrij van voorwerpen of hindernissen?
  • Openen alle vluchtdeuren van binnen naar buiten?
  • Zijn de pictogrammen 'uitgang' aanwezig?

Opgelet met tafels en stoelen:
  • Staan de tafels en stoelen zo opgesteld dat de gangen en de doorgang naar nooduitgangen en brandblusapparaten helemaal vrij blijven? Zo niet, dan moet je de opstelling van tafels en stoelen aanpassen. Gangen en doorgangen naar nooduitgang en brandblusapparaten moeten vrij blijven.
Werkt de noodverlichting?
  • Werkt de veiligheids- of noodverlichting? Deze moet een uur blijven branden in geval de elektriciteit wegvalt. De meeste van deze armaturen beschikken over een testknop. Test die ook voor je evenement plaatsvindt. 

Capaciteit

Houd rekening met de maximale bezetting van de zaal, sporthal of polyvalente ruimte die je gebruikt voor het ontvangen van bezoekers.

Het aantal beschikbare uitgangen bepaalt het toegelaten aantal aanwezigen. Zo heb je vanaf 50 personen in een lokaal minstens 2 aparte uitgangen nodig. Een uitgang heeft een breedte van minstens 80 cm en een deur die wegdraait van het lokaal.

Decoratie

Het aanbrengen van decoratie, wand- en plafondbekleding is gebonden aan regels. Vermijd altijd het toevoegen van brandbare decoratie aan het plafond of de wanden in de gangen en op plaatsen waar veel mensen samen zullen zijn.

Koken

Misschien voorzie je op deze drukke dag extra kooktoestellen.

Bekijk in de voorbereidingsfase waar je die zal plaatsen en hoe je ze kan afschermen van het publiek. Beveilig ze ook tegen omvallen.

Zorg dat kabels van elektrische toestellen vastgebonden of vastgeplakt zijn, zodat niemand er over valt of het toestel kan meetrekken.

Een incident?

Voorzie instructies voor de medewerkers over hoe verwittigen bij brand of ongeval:

  • Welk nummer bellen? Welk adres doorgeven?
  • Zowel brandweer, ziekenwagen als politie bereik je telefonisch door het noodnummer 112 te bellen!
© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane