Zichtbare huisnummers

Is jouw huisnummer goed zichtbaar vanaf de openbare weg? Of hebben hulpverleners, postbode, pakjesbezorgers en andere dienstverleners het raden naar jouw huisnummer? Check eens vanop de straat of het voetpad, in het donker, of je je huisnummer goed ziet. Een goed zichtbaar huisnummer kan namelijk levens redden!

Waarom is een goed zichtbaar huisnummer zo belangrijk?

Een duidelijk zichtbaar huisnummer is belangrijk voor de postbode en de pakjesleverancier. Zo kan die in één oogopslag zien of hij/zij het juiste huis of de juiste brievenbus voor zich heeft.

Krijg je regelmatig bezoek? Ook voor die bezoekers is het net zo fijn en gemakkelijk als ze bij hun eerste bezoek duidelijk zien waar ze moeten zijn;

Je huisnummer of je leven!

Maar de allerbelangrijkste reden om voor een goed zichtbaar huisnummer te zorgen is wel: snel gevonden worden door de hulpdiensten! Stel je maar eens voor dat er brandt uitbreekt in jouw woning of dat jij of je huisgenoot heel dringend de ambulance nodig heeft. En jouw huisnummer is vanop de straat niet zichtbaar… dan bestaat de kans dat de brandweer of de ziekenwagen kostbare tijd verliest met het zoeken naar jouw woning… En die kostbare minuten kunnen heel belangrijk zijn om een leven te redden of een brand te bedwingen.

Wat is een duidelijk en goed zichtbaar huisnummer?

 • Het huisnummer is best minimum 7 cm hoog en 12 cm breed
 • Plaatje en huisnummer hebben contrasterende kleuren: zwarte cijfers op witte achtergrond bieden de beste zichtbaarheid
 • Het huisnummer is verlicht: bv. met een lampje. Een reflecterend huisnummer kan ook.

Waar hang je je huisnummer?

 • Je huisnummer hangt het best vlakbij de rooilijn (grens tussen privégrond en openbaar domein – denk aan grens met het voetpad, vlakbij de weg, …)
 • Je huisnummer op je brievenbus, vlakbij de weg, is ideaal
  • Hang het nummer dan op een hoogte tussen 0,5m en 1,5 m
 • Het huisnummer tegen de gevel of hek?
  • Hang het nummer dan op maximum 8m van de rooilijn
  • Langs je voordeur of de belangrijkste toegang tot je woning
  • Op een hoogte tussen 1,5 en 2 meter

Waar vind je duidelijk zichtbare huisnummers?

Informeer zeker eerst bij jouw stad of gemeente. Heel wat steden en gemeenten stellen reflecterende huisnummers ter beschikking van hun inwoners.

Je kan je ook zelf een huisnummer aanschaffen via de betere doe-het-zelfwinkel of online.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane