Vuurwerk

Vuurwerk afsteken blijft een gevaarlijke bezigheid. Laat het daarom over aan professionals. Wij geven je graag 6 redenen om te knallen zonder vuurwerk. Vandaar onze hashtag #ikknalzondervuurwerk.

  • Mag vuurwerk? - Vuurwerk mag niet, want het zelf afsteken is verboden (tenzij je een officiële toelating hebt van stad of gemeente). Op deze pagina vind je overigens een overzicht van alle vuurwerkspektakels in onze zone
  • Veilig eindejaar - animatiefilmpje over veilige eindejaarsfeesten, ingesproken door acteur Matteo Simoni
  • Tips voor veilige eindejaarsfeesten - met onder andere een filmpje over hoe snel een woonkamer in brand kan vliegen

#Ikknalzondervuurwerk

6 goede redenen waarom je zelf beter geen vuurwerk afsteekt:

Vuurwerk is levensgevaarlijk

Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Volgens de cijfers van Stichting Brandwonden is het aantal ongevallen met lichamelijke letsels in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016, van 48 naar 108.

De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 %). Eén op vier is jonger dan 16 jaar.

Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het aangezicht (26%) en 30% handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer van de vuurwerkpiraat.

Vuurwerk verhoogt het risico op brand

Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op het rieten dak van de buren terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.

Vuurwerk zorgt voor dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht. Vorig jaar stierf in Genk zelfs een kameel, toen hij in paniek van het vuurwerk wegliep en zijn nek brak.

Vuurwerk veroorzaakt noodgevallen

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, moeten zij niet alleen hun feestdis verlaten. De hulpdiensten zijn, als ze moeten uitrukken voor gewonden of brand door vuurwerk, dan niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

Vuurwerk is ongezond

De fijnstofconcentraties, vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk, pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen - zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma - kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.

Spektakelvuurwerk is gratis

Je hoeft zelf niet te investeren in de aankoop van vuurwerk. Als je ervoor kiest om zelf geen vuurwerk af te steken maar om naar een spektakelvuurwerk van een stad of gemeente te gaan, dan kost je dit niets. Lekker makkelijk!

Allemaal redenen genoeg om zelf geen vuurwerk af te steken, vinden de Vlaamse hulpverleningszones, verenigt in Netwerk Brandweer. Vandaar hun slogan “Wij knallen zonder vuurwerk, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn.”

Indrukwekkend en feestelijk

Vind je toch dat vuurwerk bij het eindejaar hoort? Ga dan naar een spektakelvuurwerk of lasershow van je stad of gemeente kijken. Toch nog een 7de tip! Zo een georganiseerd vuurwerk of een lichtshow staat garant voor een indrukwekkend spektakel, in feestelijke omstandigheden. Neem je familie of vrienden mee en geniet samen van het feest in de lucht. Maak er een leuk, feestelijk en vooral veilig eindejaar van. Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

Nog vragen over vuurwerk?

Bel bij vragen of onduidelijkheden de dienst Brandpreventie van de brandweer: 011 24 88 28 of stuur een mail: preventie@zuidwestlimburg.be

!! Hou er rekening mee dat wij als brandweer een advies voor vuurwerk afleveren onder opschortende voorwaarde van de omgevingsfactoren op ogenblik van het afschieten ervan. Als er een code ORANJE of ROOD is afgekondigd op basis van de brandwaarschuwingsindex, geven wij automatisch een NEGATIEF advies voor het afschieten van vuurwerk.

© Hulpverleningszone Zuid-West Limburg Home Privacy Extranet Shop Vacatures Contact Website by Brainlane